Az OP javasolja a készpénzes elszámolás betiltását szeszes ital vásárlásakor

2023. január 25., 14:18

Az Elnöki Hivatal (OP) javasolja a cigaretta és alkohol készpénzes vásárlásának betiltását – derül ki Rosztiszlav Surmának, az OP helyettes vezetőjének sajtótájékoztatóján elhangzott bejelentésből, amelyet a korrespondent.net idéz.

Szerinte a jövedéki adó az OP által lobbizott jövőbeni ukrajnai adóreform egyik kompenzálója lehet.

„Vizsgáljuk a káros fogyasztás adójának emelését. Ezek a dohány, az alkohol és a fosszilis tüzelőanyagok. A reform részeként az adókulcsokat az átlagos európai szintre hozzuk” – közölte az illetékes.

A jövedéki adók emelését ugyanakkor az adóadminisztrálás javításával együtt kell végrehajtani.

„Két alapvető változtatást tervezünk. Az első az elektronikus jövedéki adó. Nem az özönvíz előtti jövedéki zárjegyek, amelyeket a csomagokra kell ragasztani, hanem egyedi QR-kód. A második koncepcióról még tárgyalunk, döntés nem született. De ahhoz, hogy ez a rendszer működjön, a jövedéki termékek elszámolását kizárólag készpénz nélküli formátumba, azaz kártyás fizetésre kell áttennünk” – tette hozzá.

Surma szerint ezt a formátumot de facto már sikerült kipróbálni a 2022 tavaszi üzemanyagválság idején.

„Minden üzemanyag-beszállító átállította ügyfeleit a kártyás fizetésre, valamint az alkalmazáson keresztül történő fizetésre. Szerintem egy-két hétig tartott a kellemetlen érzés. Aztán mindenki alkalmazkodott. Ez lehetővé tette az üzemanyag-forgalom kifehérítését. Biztos vagyok benne, hogy ugyanez történik majd a dohánnyal és az alkohollal is” – tette hozzá.

(korrespondent.net/Kárpátalja)