Michel: Ukrajnának azonnal tankokra van szüksége

2023. január 25., 12:55 , 1143. szám

Január 19-én Kijevbe látogatott Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Megérkezése után a tisztviselő megosztott a Twitteren egy, a kijevi vasúti peronon készült fotót, amely mellé ezt írta: „Visszatérés Kijevbe, hogy megvitassuk az együttműködés minden lehetőségét. Legyen 2023 a győzelem és a béke éve.”

Az Európai Tanács elnöke a nap folyamán ukrán katonákat látogatott meg az egyik fővárosi rehabilitációs központban.

„Lenyűgözött a veteránok bátorsága az EU által finanszírozott kijevi rehabilitációs központban. Ukrajna megtörhetetlen” – idézi a Jevropejszka Pravda a politikus Twitter-bejegyzését, amelyhez egy ukrán katonákkal és orvosokkal készült közös fotót is mellékelt.

„Ez több mint háború”

Az ET elnöke felszólalt a Legfelső Tanácsban. A DW beszámolója szerint az európai politikus kijelentette: az EU eltökélt szándéka, hogy segítsen Ukrajnának győzni a harctéren, és támogatja Volodimir Zelenszkij béketervét. Szerinte az elkövetkező hetek, hónapok meghatározóak lesznek a háborúban, és Ukrajnának „azonnal” szüksége van partnerei harckocsijaira.

„Ez több mint háború, ez a szisztematikus pusztítás stratégiája, hogy meghódolásra kényszerítsék önöket, hogy országukat vazallus állammá változtassák. Bukásra van ítélve. És el is fog bukni. […] Az elkövetkező hetek és hónapok döntőek lesznek. Önöknek többre van szükségük. Több légvédelmi rendszerre, több nagy hatótávolságú rakétára és lőszerre, és leginkább harckocsikra van szükségük. Azonnal” – hangsúlyozta.

Michel az ukránokhoz fordulva megígérte: „Eljön a számonkérés napja, az igazság győzni fog.” „Önök arra törekednek, hogy véget érjen ez az agresszív háború, és az EU osztja ezt a célt önökkel. Ezért támogatjuk Zelenszkij elnök kezdeményezését a tízpontos béketervvel kapcsolatban” – tette hozzá.

Szavai szerint a napokban az Ukrajna–EU-csúcstalálkozón az EU által Ukrajnának nyújtott támogatás minden aspektusát megvitatják, az Oroszországgal szembeni bátor ellenállás és az EU felé vezető út tekintetében egyaránt.

Oroszország elszámította magát

Michel beszédében hangsúlyozta azt is, hogy amikor Oroszország rakétákkal támadja Ukrajnát, mindenre rakétát lő ki, amiben az Európai Unió hisz, ezáltal a második világháború tragédiáján összekovácsolódott Unió alapjait támadja. „A Majdanon, 22 évvel a függetlenség elnyerése után, önök, ukránok azt mondták: »Európaiak vagyunk«. Így ma azért jöttem Ukrajnába, hogy elmondjam: »Mindannyian ukránok vagyunk«. Az európaiak Oroszország támadásának első napjától kezdve megértették, hogy ez több mint támadás Ukrajna ellen. Ez támadás mindannyiunk ellen: közös európai értékeink, európai biztonságunk, közös európai álmunk ellen” – mondta.

Amint az Európai Tanács vezetője fogalmazott, Oroszország elszámította magát: „Nem következett be Ukrajna széthullása és nem is fog bekövetkezni. Az EU egységesebb, mint valaha. Transzatlanti kapcsolataink pedig szorosabbak, mint valaha.”

„Arról álmodom, hogy egy napon egy ukrán tölti be a tisztségemet”

Ukrajna EU-csatlakozásáról szólva Michel elmondta, hogy a tagjelölti státusz júniusi megadásával, kevesebb mint hat hónappal a teljes körű háború kezdete után, Ukrajna európai uniós tagságának kérdésére a következő választ adták: „Ukrajna az EU, az EU pedig Ukrajna. És mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ezt az ígéretet a lehető leghamarabb valóra váltsuk.”

„Arról álmodom, hogy egy napon, remélhetőleg hamarosan, tisztségemet az Európai Tanács élén, vagy az Európai Parlament vagy az Európai Bizottság elnöki posztját egy ukrán tölti be. De mindjárt itt és most eltökéltek vagyunk, hogy segítsünk az önök országának és az önök államának, hogy harcképesek legyenek” – mondta az Európai Tanács vezetője.

Még idén meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat

Ukrajnának 2023-ban meg kell kezdenie a tárgyalásokat jövőbeni európai uniós tagságáról – jelentette ki a Charles Michellel tartott sajtótájékoztatóján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, akit a korrespondent.net idéz.

„Ukrajna és az EU máris fontos eredményeket ért el a történelmi közeledésben. Azon dolgozunk, hogy sokkal többet érjünk el. Célunk Ukrajna teljes jogú tagsága az Európai Unióban. Biztos vagyok benne, hogy elérjük ezt a célt” – jelezte az államfő.

Az ukrán elnök reményét fejezte ki, hogy Ukrajna EU-ba vezető útjának következő lépése lehet Kijev erőfeszítéseinek pozitív időközi értékelése az Európai Unió részéről.

„Tájékoztattam elnök urat, hogy Ukrajna milyen döntéseket hozott és milyen előrelépést értünk el. Megjegyzem, hogy már ebben az évben el kell jutnunk a tárgyalások megkezdéséhez Ukrajna EU-tagságáról. Ez a célunk. Ehhez minden szükséges előfeltétel adott. Nagy bennünk a motiváció és a vágy. Haladunk előre” – fogalmazott Zelenszkij.

(hk/eurointegration.com.ua/dw.com/korrespondent.net)