Tragédia Brovariban

2023. január 25., 07:55 , 1143. szám

Január 18-án lezuhant a Belügyminisztérium vezetőit szállító helikopter a Kijev megyei Brovariban. A helikopter fedélzetén utazott Denisz Monasztirszkij belügyminiszter, Jevhenyij Jenyin, a tárcavezető első helyettese, Jurij Lubkovics, a Belügyminisztérium államtitkára, a tárca további három munkatársa és a gép háromfős legénysége a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatától (DSZNSZ). Valamennyien életüket vesztették. A helikopter roncsai egy lakónegyedre zuhantak, minek következtében a földön is többen meghaltak.

Vizsgálat indult

A helikopteren kilencen utaztak a legénységgel együtt. Összesen tizennégy ember halálát erősítették meg az eset kapcsán, köztük egy gyermekét. Az RBK–Ukrajina 25 sérültről tud, közülük 11 gyermek.

Az Elnöki Hivatal közölte, hogy a Belügyminisztérium vezetése az egyik „forró pontra” tartott éppen a helikopteren. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat vizsgálatot indított, és több lehetőséget is mérlegel a történtekkel kapcsolatban: a repülési szabályok megsértése; a helikopter műszaki hibája; a jármű megsemmisítését célzó szándékos cselekmény. A kormány speciális munkacsoport létrehozását rendelte el az eset kivizsgálásának felügyeletére.

Néhány órával Monasztirszkij belügyminiszter halála után Ihor Klimenkót, a Nemzeti Rend­őrség vezetőjét nevezték ki megbízott belügyminiszterré. A kormány január 20-án a nemzeti rendőrség vezetői feladatainak ideiglenes ellátásával Ivan Vihivszkijt, a testület Kijev városi főosztályának irányítóját bízta meg.

Monasztirszkij szerepe

A BBC News Ukrajina összeállításában Volodimir Zelenszkij elnök nagyon jellemző személyi döntésének nevezi Denisz Monasztirszkij kinevezését, aki 2021 nyarán Arszen Avakovot, az ukrán politika tekintélyes alakját váltotta a Belügyminisztérium élén. Monasztirszkij fiatal volt – kinevezésekor 41 éves –, kompetens a jog területén (a jogtudományok kandidátusa), de soha nem volt része Ukrajna „félig reformált” rendészeti rendszerének, és nem volt túl sok politikai tapasztalata sem.

Eltérnek a vélemények arról, hogy Monasztirszkij személye mennyire volt meghatározó az ukrán hatalmi rendszerben, különösen a teljes körű háború kitörése után. Tagadhatatlan azonban, állítják méltatói, hogy ellentétben elődjével, Avakovval, akinek vezetési stílusa a hatalom egy kézben való összpontosításán alapult, Monasztirszkij egy nyitottabb felfogást igyekezett meghonosítani a tárcánál, amivel egyben szemléltette az új hatalom hozzáállását a belügyekhez. Hivatalba lépése első napjától kezdve maximális autonómiát biztosított a minisztérium irányítása alá tartozó határőrségnek, a DSZNSZ-nek és a Nemzeti Gárdának.

Volodimir Feszenko politológus szerint Monasztirszkijnek a 2021. júliusi kinevezése óta eltelt másfél év alatt sikerült megerősítenie a Belügyminisztériumot.

„Monasztirszkij érdeme, hogy nemcsak megőrizte a minisztériumot, hanem meg is erősítette annak tevékenységét, és ez a háborús körülmények között is megmutatkozott. Vezetése alatt a tárca magas színvonalon működött, amit a háború drámai eseményei csak hangsúlyoztak. A minisztérium különböző szolgálatai igen erőteljeseknek mutatkoztak a háborús körülmények között” – véli a szakértő.

A kormánypárti parlamenti képviselők hangsúlyozzák, hogy az ország kiváló szakembereket veszített az elhunytak személyében.

„Kétségtelenül nagy szakmai veszteség ért bennünket. Denisz Monasztirszkij, Jevhen Jenyin, Jurij Lubkovics professzionális, tisztességes, a munkájuk iránt 100%-ig elkötelezett emberek voltak” – mondja Jevhenyija Kravcsuk, a Nép Szolgája párt képviselője.

Nem gyengült a minisztérium

A szakértők rámutatnak, mivel a Belügyminisztérium kiterjedt szervezeti struktúrával rendelkezik, Monasztirszkij miniszternek pedig számos helyettese volt, a tárca a tragédia után is hatékonyan tud működni.

„Bár a helyzet tragikus, de a Belügyminisztériumban minden nagyobb alegység – a Nemzeti Rendőrség, a Nemzeti Gárda, a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata – önállóan létezik, saját vezetése van. A miniszter elsősorban politikai szerepet töltött be, a koordinátor szerepét, a minisztérium fejlesztésének stratégiájáét a honvédelem közepette” – mondja Feszenko.

„Jelenleg a Belügyminisztériumhoz tartozó összes struktúra az előírt rend szerint működik. Fontos, hogy ne spekuláljunk ezekkel a dolgokkal. Oroszország részéről megpróbálják majd úgy feltüntetni, hogy a rendszer kiegyensúlyozatlan. Nem az előírt rend szerint működik” –jelentette ki Vadim Deniszenko, a belügyminiszter tanácsadója az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában.

Ki lehet az új miniszter?

Volodimir Feszenko feltételezi, hogy mindenekelőtt a miniszterhelyetteseket, a Belügyminisztérium rendfenntartó testületeinek vezetőit veszik figyelembe az új tárcavezető jelölésekor. Ugyancsak a potenciális jelöltek között szerepel Szerhij Jonusasz, a Legfelső Tanács rendészeti szakbizottságának vezetője, aki korábban jelölt volt a főügyészi posztra is, a médiából ismert szereplők köréből pedig Anton Herascsenko volt belügyminiszter-helyettes.

„Amikor Avakov lemondott, a Legfelső Tanács szakbizottságának vezetőjeként Denisz Monasztirszkij volt az első számú jelölt. Most elméletileg a rendészeti bizottság jelenlegi vezetője, Szerhij Jonusasz lehet a jelölt” – véli a politológus.

Hozzátette: „Jelenleg nincs kész jelölt. Az ország vezetése olyan embert fog keresni, akiben megbízhat, erős adminisztrátornak kell lennie, méltónak a háborús körülményekhez” – teszi hozzá.

A végső szót előreláthatóan Volodimir Zelenszkij elnök fogja kimondani.

„Valójában az ország vezetése fogja kinevezni, és annak az embernek a csapatba kell tartoznia, nagyon fontos a bizalmi tényező. Nem hiszem, hogy helyi szintről választanak minisztert, ehhez tapasztalat kell. Denisz Monasztirszkijnek volt tapasztalata, ismerte ezt a rendszert úgy is, mint a (parlamenti) szakbizottság vezetője, s korábban Avakov csapatában is dolgozott” – mondta Volodimir Feszenko.

(ntk/bbc.com/rbc.ua)