A kormány engedélyezte a személyazonosító okmányok külföldre küldését

2023. január 27., 11:25 , 1143. szám

Ukrajna Miniszteri Kabinetje engedélyezte az Ukrajnába való visszatéréshez szükséges útlevelek és igazolványok külföldre küldését nemzetközi postai küldeményekben – jelentette a dengi.ua az Ideiglenesen Megszállt Területek Reintegrációs Minisztériuma nyomán.

„A kormány lehetővé tette az útlevelek és igazolványok megküldését nemzetközi postai küldeményekben a visszatéréshez Ukrajnába. Ennek az újításnak az a célja, hogy segítse az ukránokat az ideiglenesen megszállt területek és az Oroszországi Föderáció elhagyásában” – áll a tájékoztatásban.

Megjegyzik, hogy a miniszteri kabinet által elfogadott határozatot a Koordinációs Törzsnek az ukránok ideiglenesen megszállt területekről harmadik országokon keresztül való hazatérésének biztosításával kapcsolatos munkája alapján dolgozták ki.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy az ukránok kitoloncolása az ideiglenesen megszállt területekről az Oroszországi Föderációba a megszállók hatalmas méreteket öltő bűntettévé vált. Ugyanakkor az állampolgárok így gyakran személyazonosságukat igazoló okmányok nélkül maradnak. Ennek következtében, amikor Oroszországból harmadik országokba próbálnak utazni, nehéz átlépniük a határt. Az újítás lehetővé teszi úti okmányok biztosítását az ukránok számára – mind a kitoloncoltaknak, mind a harmadik országba távozottaknak – az országukba való visszatéréshez.

(pszv/dengi.ua)