A Vöröskereszt 2022-ben 13 ezer esetben nyújtott orvosi segítséget Kárpátalján

2023. január 27., 12:43 , 1144. szám

2022-ben a Vöröskereszt több mobil egészségügyi csoportot is létrehozott Kárpátalján, amelyek munkájában 300 településen közel 140 orvos vesz részt. Ennek eredményeként immár 6 járásban nyújtanak orvosi segítséget a helyiek és az áttelepültek számára is. A mobilbrigádok orvosai egészségügyi ellátást, illetve a szakorvos által előírt gyógyszereket is biztosítanak a páciensek számára.

Anton Tyutyun, a Vöröskereszt regionális projektvezetője elmondta, hogy a csoportokat az egészségügyi központok megsegítésére hozták létre. Minden ilyen csapat saját ütemterv szerint végez kiszállást egy helyszínre. Csapatonként egy sofőr és egy orvos, a helyszíneken pedig a családorvos vagy az ápolónő vesz részt a munkában. Az elmúlt évben a Kárpátalján belül működő 9 mobilbrigád összesen 13 ezer esetben nyújtott segítséget, ami azt mutatja, hogy nagy szükség van a munkájukra.

A mobilbrigádok a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége és az Osztrák Vöröskereszt támogatásával működnek. Ez utóbbi a közelmúltban több, minden szükséges felszereléssel ellátott speciális járművet adományozott a helyi szervezetnek.

Szvitlana Hrib ápolónő hangsúlyozta: „Az emberek nagyon elégedettek a szolgáltatásokkal. Megmérjük a helyi lakosok vérnyomását és vércukorszintjét, illetve kardiogrammát készítünk. Az emberek örülnek az ilyen lehetőségeknek. A családorvos 10 km-re van a településünktől, a legközelebbi kórház pedig Nagybereznán van, ami szintén 10 kilométerre van tőlünk. Létrehoztam egy online csoportot, amelyhez most már több mint 200 helyi lakos csatlakozott. Ez arra jó, hogy tartsuk a kapcsolatot az emberekkel. Mindig kiírom a csoportba, hogy mikor érkezik legközelebb az orvos, és az emberek akkor jönnek.”

A mobilitásnak köszönhetően a Vöröskereszt a megye távoli településein is biztosítani tudja a lakosság egészségügyi ellátását.

Vira Pekar az ungvári járási Sóslakon él. Elmondta, hogy már június óta járnak ki hozzájuk az orvosok, ami nagyon jó dolog. „Hálásak vagyunk a Vöröskeresztnek ezért a lehetőségért. Különösen az idősebbek, mint én, hiszen nekünk nehezebb eljutni a nagybereznai kórházba, így pedig mindent el tudunk intézni helyben” – meséli az idős asszony.

Krisztina Podvajcatnik családorvos már második alkalommal vesz részt hasonló mobilbrigádok egészségügyi munkájában. „Előző alkalommal a nehezen megközelíthető települések lakosainak immunizálásában vettem részt. Számomra már akkor világossá vált, hogy nagy szükség van az orvosi jelenlétre a járási központoktól távol eső községekben is. Vannak olyan települések, amelyek 60 vagy 70 kilométerre vannak a kórházaktól. Az időseknek nagyon nehéz eljutniuk egy-egy kivizsgálásra. De ezek a távolságok még a fiatalok számára is gondot jelentenek. Így viszont meg tudom vizsgálni őket, megmérhetem a vérnyomásukat, vércukorszintjüket, segíthetek a laboreredmények értelmezésében, és tanácsot is tudok adni. Ez jelentősen megkönnyíti a betegek életét, hiszen havi rendszerességgel nyomon tudjuk követni egy-egy személy egészségügyi állapotát. A felnőttek mellett a gyerekek egészségi állapotát is fel tudjuk mérni rendszeresen, újszülötteknél meg tudom mérni a súlyukat, és amennyiben szükséges, a kötelező oltásokat is beadjuk a számukra” – magyarázta a szakember.

A közeljövőben a Vöröskereszt további orvosokból és ápolókból álló mobilcsapatot kíván létrehozni Kárpátalján.            

TV21 Ungvár/dp