Az állam „lakásszertifikátokkal” fizetne kártérítést a lerombolt otthonokért

2023. január 28., 11:50 , 1143. szám

A második olvasatra előkészített, a megrongálódott és megsemmisült lakásokért járó kártalanításról szóló törvénytervezet (7198. sz.) figyelembe veszi a Helyreállítási Minisztérium álláspontját, miszerint a Gyija alkalmazásban bejelentett, megsemmisült lakások utáni kártalanítás pénzben fog történni, lakásigazolás formájában, nem pedig négyzetméterekben – jelentette az Interfax–Ukrajina hírügynökség Olekszandra Azarhina miniszterhelyettesre hivatkozva.

„A személynek lehetősége lesz megválasztani, hogyan használja fel a lakásigazolást: vagy a másodlagos, vagy az elsődleges lakáspiacon. Ugyancsak figyelembe veszik annak a lehetőségét, hogy magánház elvesztése esetén építési költségtérítést kapjon anyagokra és építési munkákra a megsemmisült ház helyén” – mondta el a miniszterhelyettes a Helyreállítási Minisztérium és az Átalakítási Iroda civil szervezet együttműködéséről szóló memorandum aláírási ünnepségén.

Azarhina jelezte, hogy a lakásigazolást olyan összegre adják ki, amely tükrözi az elpusztult lakás értékét, és ingatlanvásárlásra használható fel.

A miniszterhelyettes megjegyezte: a tárca és a 7198. számú törvényjavaslat kidolgozóinak csapata kategorikusan ellenzi, hogy az állam maga építsen lakásokat a leromboltak helyett és költöztessen oda embereket.

„Mi elleneztük ezt, és örülünk, hogy megközelítésünket támogatták” – mondta Azarhina.

A lakásigazolás öt évig használható fel lakás, családi, kerti ház vagy nyaraló vásárlására az elsődleges vagy másodlagos piacon. Bármely régió választható, kivéve az ideiglenesen megszállt területeket és azokat, ahol harcok zajlanak. Ha a lakásigazolás biztosította forrás nem elegendő a kiszemelt ingatlan megvásárlásához, a szertifikát tulajdonosa pótolhatja a hiányzó összeget – tette hozzá a tisztviselő.

A kártérítés alapvető forrásának a lefoglalt orosz vagyonnak kell lennie.

Korábban jelentették, több mint 2,4 millió ukrán él az orosz agresszió következtében megrongálódott lakóhelyen. A Gyija már több mint 316 000 bejelentést kapott megsemmisült és megrongálódott vagyontárgyakról.

A Legfelső Tanács 2022 áprilisában hagyta jóvá első olvasatban a 7198. számú törvénytervezetet.

 (ntk/interfax.com.ua)