Megtört a jég: nyugati harckocsikat kap Ukrajna

2023. február 1., 16:28 , 1144. szám

Az elmúlt napok vezető híre volt, hogy Németország beleegyezett a Leopard 2 harckocsik ukrajnai szállításába. Ezzel szinte egy időben jelentették be Washingtonban M1 Abrams-harckocsik átadását az Ukrán Fegyveres Erőknek. Korábban már hírül adták, hogy Nagy-Britannia Challenger 2 harckocsikat küld Ukrajnába.

Számháború

Egyelőre nem ismert, hogy összesen hány harckocsit kaphat Ukrajna. A BBC News Ukrajina összeállítása szerint Németország első körben várhatóan 14 Leopard 2 tankot küld, Lengyelország pedig valószínűleg további 14-et. A Spiegel hetilap azt írja, a Bundeswehrnek 212 különböző típusú működőképes Leopard áll a rendelkezésére. A tavaly nyár eleji helyzet szerint körülbelül 100 további harckocsit javítottak.

Az ABC Newsnak egy magas rangú ukrán tisztségviselőtől származó értesülései szerint a Ramstein légibázison folyó tárgyalások során 12 ország fejezte ki készségét, hogy Kijevnek összesen mintegy 100 Leopard 2 harckocsit szállítson, amint Berlin engedélyezi a továbbexportálásukat. A Leopardok átadásának szándékára vonatkozó nyilvános bejelentések hangzottak el Lengyelországban és Finnországban, de a sajtó arról is írt, hogy Norvégia, Spanyolország és Hollandia szintén csatlakozhat az ellátási programhoz.

Az Egyesült Államok 31 darab M1 Abrams átadását jelentette be. Joe Biden amerikai elnök ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ez „időt vesz igénybe”, amit a harckocsiknak az ukrán hadseregbe való integrálására is felhasználnak.

Az amerikai sajtó arról írt, hogy az Abramseket a Ukraine Security Assistance Initiative program részeként kell beszerezni, ami a fegyvereknek a gyártótól való megrendelését feltételezi, nem pedig az átadásukat az amerikai hadsereg készleteiből. Ez késleltetheti a harckocsik szállítását.

Kijevnek eddig 14 Challenger 2 harckocsit ígértek Londonból. Nagy-Britannia 2021-ben úgy döntött, hogy a szolgálatban maradt 225 harckocsiból 77 Challengert kivon a hadrendből, így azokat is Ukrajnába küldhetik.

Vadim Omelcsenko, Ukrajna franciaországi nagykövete, akit a korrespondent.net idézett a napokban a BFM TV francia televíziós csatorna nyomán, kijelentette, hogy a katonai segély részeként Ukrajna 321 harckocsit kap nyugati partnereitől, amelyek segítenek ellenállni az orosz agressziónak.

Milyen tankok érkeznek?

Ez azért fontos kérdés, mert a szóban forgó három nyugati harckocsitípus mindegyike több modernizáción esett át az idők folyamán. Így még ugyanannak a típusnak a változatai is jelentősen eltérhetnek egymástól, és egyelőre nincs pontos információ arról, hogy melyiket kapják meg az Ukrán Fegyveres Erők. Ezért valószínűleg szükség lesz a szállítások egységesítésére. Ellenkező esetben nehézségek állhatnak elő a tankok kiszolgálásában és a legénység kiképzésében (könnyebb mindenkit egyazon járművön betanítani).

A Spiegel azt írja, hogy adatai szerint Berlin egy század (14 db) Leopard 2A6-os harckocsit szállíthat Kijevnek – a Leopard nagy sorozatban gyártott változatai közül a legmodernebbet. Ez a korábbi modelleknél hosszabb L/55-ös ágyúval van felfegyverezve, ami javítja a lövedék páncélátütő-képességét.

Június elején a spanyol El Pais arról számolt be, hogy az ország hatóságai fontolgatják egy tétel Leopard 2A4 típusú harckocsi szállítását Ukrajnába. Spanyolország 108 ilyen harckocsit vásárolt Németországtól, mielőtt megkezdte volna a Leopard 2A6 gyártását licenc alapján. A Leopard ezen verziója valószínűleg modernizálást igényel.

Hasonló a helyzet az amerikai M1 Abramsekkel is. A kezdetektől mintegy 10 000 darabot gyártottak belőlük. Három alapvető változatban készültek, amelyek a fejlettebb védelmi, tűzvezetési, megfigyelési és kommunikációs rendszerekben tértek el egymástól. Jelenleg nem ismert, hogy az Abrams melyik verzióját szállítják Ukrajnába.

Az FV4034 Challenger 2 eltér az Ukrajnának ígért másik két tanktól, a Leopard 2-nél és az M1 Abramsnél később fejlesztették ki. Az amerikai és a német harckocsik gyártását 1980-ban, illetve 1979-ben kezdték meg. A brit gépet az 1990-es évek végén dobták piacra.

A nyugati harckocsik hiányosságai

A nyugati tankok hiányosságairól szólva megállapíthatjuk, hogy mindháromnak van legalább egy: a súlya. Az M1 Abrams M1A1 legújabb verziójának harci tömege több mint 66 tonna. A legmodernebb Leopard 2A7 súlya körülbelül ugyanannyi. A Challenger 2 harci súlya a kiegészítő védelemmel együtt eléri a 75 tonnát. Mindhárom jármű a fejlődése során „terebélyesedett el”. A harckocsik fejlesztése párhuzamosan zajlik a páncéltörő fegyverekével, korszerűsítésük pedig elsősorban a védelem fokozására irányult. Összehasonlításképpen: az orosz T–80U harci tömege 46 tonna, a T–72B3 és a T–90 – 46,5 tonna.

A nyugati harckocsik másik hátránya, hogy a legénység speciális kiképzést igényel. A modern tankokat nem egyszerű kezelni, digitális tűzvezetési, megfigyelési és kommunikációs rendszerekkel vannak felszerelve.

Végül meg kell oldani az új tankok ellátását. Ukrajna három nagyon különböző harckocsit kap, mindegyikük saját alkatrészeket és fogyóeszközöket igényel. A logisztikával kapcsolatos problémákat bizonyos mértékig ellensúlyozhatja, hogy az Abrams és a Leopard Lengyel­országban hadrendbe lett állítva, tehát már van bázisa a karbantartásuknak, kialakult az alkatrészekkel és egyéb szükséges anyagokkal való ellátás rendszere.

A nyugati harckocsik előnyei

Hagyományosan úgy tartják, a szovjet tankok nagy hátránya, hogy a lőszerellátmány jelentős része a harci rekesz alsó részében található. Ez csökkenti a harckocsi túlélőképességét a csatában, mivel találat esetén a lőszer felrobbanhat. Az Ukrajnának szállítandó három nyugati harckocsi közül az amerikai teljesen mentes ettől a hibától – minden lőszere a tornyon kívül, egy speciális hátsó fülkében található –, s a másik kettőnél is igyekeztek kiküszöbölni ezt a hiányosságot. A kiváló többrétegű, a (módosítástól függően) különböző kompozit anyagokból készült betétekkel ellátott páncélzattal együtt ez teszi az Abramst a világ egyik legvédettebb harckocsijává.

Az Abrams hiányossága – „falánk” turbinája – egyben az előnye is. Egy ilyen motor lehetővé teszi, hogy lényegesen jobban gyorsuljon, és ez a nehéz tank országúton 60 km/h-ra, nehéz terepen pedig 40 km/h-ra gyorsulhat. Ez a mutató csak valamivel rosszabb, mint a szintén turbinát használó T–80U-é, az orosz tank autópályán 70 km/h-ra, terepen pedig 60 km/h-ra gyorsul.

A Leopard 2A4 sebessége országúton és terepen 70, illetve 60 km/h, vagyis dízelmotorja nem működik rosszabbul, mint egy turbina. A német tanknak van egy másik előnye, amelyet több szakértő kiemel: meglehetősen nagy sebességgel mozog hátrafelé. Ez azért fontos paraméter, mert a harctéren a tankok olykor a fedezékből kimozdulva tüzelnek a célpontokra, majd visszahúzódnak – minél gyorsabban teszik ezt, annál kisebb az esélye, hogy közben találatot kapnak.

A Challenger 2 társainál lassabb harckocsi, autópályán 56 km/h-val, terepen 40 km/h-val tud haladni. Ez azonban majdnem megfelel az orosz dízel T–72 és T–90 sebességének, amelyekben ezek a paraméterek 65, illetve 35 km/h.

A harckocsi a modern szárazföldi harc alapja. Sokféle feladatot lát el, semmivel nem helyettesíthető eszköz. Valerij Zaluzsnij főparancsnoknak és az ukrán vezetésnek ezért van nagy szüksége a nyugati harckocsikra. A modern tankok előnyei azonban, még ha jelentősek is, csak akkor nyilvánulhatnak meg, ha jól képzett legénység harcol rajtuk. Az ukrán katonák várhatóan már a napokban megkezdik az új technika elsajátítását.

(szcs/bbc.com/spiegel.de/korrespondent.net)