Újabb generátoradomány érkezett Magyarországról Kárpátaljára

2023. február 1., 08:15 , 1145. szám

Ismeretes, Ukrajnában az elmúlt hónapokban történt többszöri, kiterjedt orosz rakétacsapások következtében a nagyfeszültségű hálózati létesítmények, a villamosenergia-szállító rendszer jelentős százaléka, illetve az áramtermelő egységek megsérültek. Emiatt országszerte komoly áramkorlátozásokat vezettek be, ami nem kis gondot okoz a lakosságnak, az intézményeknek, cégeknek, infrastrukturális létesítményeknek egyaránt. Kárpátalján különösen drasztikus az áramkorlátozás, ezért óriási jelentőséggel bír, amikor megyénk pótlólagos áramkapacitást kap.

Ezúttal ismét Magyarországról érkezett generátorszállítmány Kárpátaljára, amelyet kedden, január 31-én délben Ungváron, a Népi téren Tálosi János, az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója adott át a megye vezetőinek.

Az adományt Miroszlav Bileckij, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatási Hivatal első elnökhelyettese vette át, és köszönetét tolmácsolta a magyar adományozóknak.

– Nagy szükségünk van jelenleg generátorokra, mert köztudott, hogy az országban nagy gondok vannak az áramszolgáltatás terén. Amint azt az ütemtervekből is láthattuk, Kárpátalján van leginkább szükség pótlólagos áramforrásokra. A magyar féltől most kapott generátorokat a megye legyőzhetetlenségi pontjaira, illetve olyan állami intézményekbe küldjük tovább, ahol ilyen pontok működnek. Ez óriási támogatás. Nagyon hálásak vagyunk érte, főleg, hogy ez egy eleme Magyarország következetes, folyamatos segítségnyújtásának a háború kezdete óta. Ez fontos számunkra. A legyőzhetetlenségi pontokra érkeznek a kárpátaljaiak és a megye vendégei a hosszú órákon át tartó áramszünetek idején, ahol dolgozhatnak, melegedhetnek. Hálásak vagyunk szomszédainknak a támogatásukért és segítségükért – hangsúlyozta Miroszlav Bileckij.

Tálosi János, az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója megjegyezte, hogy a támogatás két okra is visszavezethető: az egyik az emberi szolidaritás, a másik pedig a szakmai, kollegiális segítség.

– Mi egy vasúti intermodális terminál vagyunk, így nyilvánvaló, hogy a vasutas kollégákat megpróbáltuk támogatni, amiben lehet. Nekik már 6 aggregátort egy korábbi időpontban kihoztunk. Olyan eszközbeszerzéseket támogattunk, melyekre az ukrán kollégáknak szükségük volt (például orvosi eszközök beszerzése). Most pedig azt gondoltuk, hogy az áramszünetek kiküszöbölésére nagy teljesítményű aggregátorcsomagot fogunk áthozni. Összesen 20 generátort hoztunk ki két részletben. A vasutas kollégák – Bátyú, Ungvár és Csap – már hatot megkaptak. Most pedig 14 nagy teljesítményű, 8,5 kilowattos, de alacsony fogyasztású benzines generátort hoztunk, amelyből 10-et a kormányzóság kapott.

– Ez egy jelképes dolog. Nem az összeg a fontos, hanem az, hogyan tudják hasznosítani, és mennyire van rá szükség – fogalmazott Tálosi János.

Az átadást követően a katonai közigazgatáson kerekasztal-beszélgetésen vettek részt a felek. A találkozón a megye vezetése a magyarországi partnerekkel közösen Bacskai József ungvári magyar főkonzul jelenlétében megvitatta a határátkelőhelyek munkájának optimalizálását, a fejlesztési kilátásokat és az államok közötti logisztikai kapcsolatok elmélyítését. Egy olyan időszakban, amikor a tengeri kikötők használata korlátozott, igény mutatkozik a közúti és vasúti áruszállításra.

– Az a lehetőség, hogy a vasúti létesítményeket inkább az ukrán termékek EU-országokba történő exportjára használják fel, tehermentesíteni fogja a közúti határ­átkelőket, csökkenti a sorokat és a társadalmi feszültséget. Ebben az irányban dolgozunk – emelte ki a megyei katonai közigazgatási hivatal első helyettese.

Tálosi János vezérigazgató azt is elmondta, hogy természetesen lesz folytatása az adományozásnak. Bacskai József főkonzultól várják a javaslatokat, a kormányzóhelyettessel is beszéltek a mostani találkozásuk során erről, s ha bármilyen igény van, amiben tudnak segíteni, akkor ők rendelkezésre állnak.                  

rv