Az Európai Bizottság vezetője Ukrajna uniós csatlakozásáról: „Nincs egyértelmű időkeret”

2023. február 4., 10:28

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás folyamatában nincs egyértelmű időkeret, de vannak célok, amelyeket el kell érni.

„A felvételi eljárással kapcsolatban. Ez egy olyan folyamat, amelynek mindenki számára előnyösnek kell lennie. Nincs egyértelmű időkeret, de vannak célok, amelyeket a tagjelöltnek el kell érnie. [...] És ezt követően megkezdődnek a tárgyalások a csatlakozásról és maga a csatlakozás” – mondta el von der Leyen egy kijevi sajtótájékoztatón, amelyről a Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírszolgálata számol be.

Megjegyezte, hogy minden ország EU-csatlakozásának más a története, és nincs egységes változat mindenki számára.

„Minden attól függ, hogy az egyes tagjelölt országok hogyan haladnak. Azt kell mondanom, mély benyomást tett rám, szeretném kiemelni az egyértelműséget, minőséget és gyorsaságot, amellyel az eredményt biztosítják. Ez fenomenális. Jelenleg háborúban állnak, de miközben védik országukat az agresszorral szemben, a továbblépéshez szükséges egyik eredményt a másik után tudják elérni” – tette hozzá az Európai Bizottság vezetője.

Ursula von der Leyen megjegyezte, hogy ősszel, amikor minden tagjelölt országra kiterjedő jelentés készül a bővítésről, „adatokat és tényeket kell bemutatni, valamint a végrehajtási folyamatot konkrét eredményekkel a haladást illetően”.

Kijevben február 3-án tartották a soros Ukrajna–EU csúcstalálkozót.

(radiosvoboda.org/Kárpátalja)