Sajtó: Oroszország 10 napon belül támadást indít

2023. február 6., 18:06

Az orosz megszállók az elkövetkező 10 napon belül nagyszabású offenzívát szándékoznak indítani, hogy még azelőtt elfoglalják a Donbászt, hogy Ukrajna erős harckocsikat kapna nyugati partnereitől – jelentette a korrespondent.net az Ukrán Fegyveres Erők egy meg nem nevezett szakértőjére hivatkozó Financial Times nyomán.

A kiadvány hozzáteszi, Andrij Csernyak, az ukrán katonai hírszerzés munkatársa szerint a Kreml vezetője, Vlagyimir Putyin arra utasította megszállóit, hogy márciusig teljesen foglalják el Donyeck és Luhanszk megyéket.

Hasonló jóslatok hangzottak el az orosz offenzívával kapcsolatban tavaly május 9-én, amikor Oroszország a náci Németország felett aratott győzelmet ünnepelte, de nem váltak valóra – emlékeztet a portál. Ugyanakkor megjegyzi: jelenleg az ország keleti és délkeleti részén jelentős orosz erők összpontosítása zajlik. Az elmúlt hetekben a leghevesebb harcok Bahmut körül folytak.

Hanna Maljar hadügyminiszter-helyettes korábban felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt héten az orosz megszálló erők minden erejüket bevetették az ukrán védelem áttörésére, Bahmut bekerítésére, és erőteljes offenzívát indítottak a limani szektorban is. Az ukrán erők azonban visszaverték a betolakodók támadását.

Elemzők szerint az új orosz offenzíva valószínű pontja Luhanszk régió nyugati részén, Kreminna és Liman térségében található. Ukrán tisztviselők és nyugati elemzők megjegyzik, hogy Oroszország hetek óta összpontosítja ott az erőit.

(korrespondent.net/Kárpátalja)