Házkutatások évada

2023. február 8., 09:09 , 1145. szám

Eljön a tavasz, ültetni fogunk – ígérte annak idején Volodimir Zelenszkij híres kampányszlogenje. Ami késik, nem múlik, mondhatnánk, mert a napokban a rendfenntartók váratlanul aktívabbakká váltak. Számos tisztviselőnél tartottak házkutatást, néhányukat meg is gyanúsították – derül ki a korrespondent.net összeállításából.

Kolomojszkij és Avakov

Az Ihor Kolomojszkij üzletembernél és Arszen Avakov volt belügyminiszternél tartott házkutatások váltották ki talán a legnagyobb visszhangot.

Az Állami Nyomozó Iroda (DBR) munkatársai az Ukrajnának helikoptereket szállító francia Airbus Helicopterrel hat évvel ezelőtt kötött szerződés miatt keresték fel a volt belügyminisztert. Ettől a cégtől vásárolták ugyanis azt a H–225-ös gépet is, amely nemrégiben lezuhant Brovariban, fedélzetén a Belügyminisztérium vezetőivel. Avakov látszólag semmi kivetnivalót nem talált a házkutatásban. A sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy szerinte a rendfenntartók formálisan utánajártak az egyik lehetséges verziónak a tragédia okait kutatva. Jelezte azonban, hogy a franciákkal kötött szerződéseket a kormány és a parlament hagyta jóvá.

Kolomojszkijt az SZBU és a Gazdasági Biztonsági Hivatal kereste fel. A házkutatásra az Ukrnafta és az Ukrtatnafta ügyében került sor. Negyvenmilliárd hrivnya értékű olajtermék elsikkasztása és a meg nem fizetett vámok miatt vizsgálódnak a hatóságok.

Úgy tudni, a rendfenntartók nem foglaltak le semmit sem Avakovnál, sem Kolomojszkijnál, s meg sem gyanúsították őket semmivel. Több kiadvány is felhívta a figyelmet, hogy az ukrán politikai élet e két masztodonja milyen nyugodtan viselte, hogy a rendfenntartók átkutatják az otthonukat. A házkutatások legizgalmasabb mozzanatának így az tűnt, hogy az oligarchaként is emlegetett Kolomojszkijt melegítőben és házi papucsban találták a váratlanul betoppanó hatósági személyek.

Mémek sztárja

Ugyancsak sokat foglalkozott a média az Állami Adószolgálat kijevi főosztályának vezetőjénél, Okszana Datyijnál tartott házkutatással. Az DBR szerint Datyij visszaélt hatalmával és hivatali helyzetével, amikor számos vállalkozás esetében úgy döntött, hogy azok nem felelnek meg a kockázatos adózó besorolásnak. Ezen túlmenően, a nyomozati anyagok szerint, a tisztviselő meghatalmazottjain keresztül olyan konstrukciókat alkalmazott, amelyek révén egyes vállalkozások mesterségesen növelték a bruttó költségeiket, bejegyzés nélkül folytattak egyéni vállalkozói tevékenységet és nem szolgáltattak hiteles adatokat a bevételeikről. Szakértői becslések szerint több mint 15 milliárd hrivnya kerülhetett így az árnyékgazdaságba.

Egy másik ügyben a kijevi adóhivatal vezetése olyan illegális áfa-visszaigénylési sémákban lehet érintett, amelyek eredményeként több mint 30 milliárd hrivnya került az árnyékgazdaságba.

A DBR Datyij életmódja iránt is érdeklődött, amely állítólag nem felel meg a hivatalos jövedelmének: három lakása van Kijevben, összesen körülbelül 1 millió dollár értékben, házát a főváros közelében mintegy 200 000 dollárra becsülik, a két autója körülbelül 150 000 dollárt ér.

A házkutatás során több százezer hrivnya mellett az 52 éves tisztviselő bizalmas újévi kívánságlistái is előkerültek. Datyijnak az elkövetkező esztendőkre megfogalmazott kívánságai között szerepelt például, hogy szeretne „egymilliót keresni”, bundát, új táskát és drága karórát vásárolni, továbbá felkeresni Londont és a Maldív-szigeteket. A világhálót azonnal ellepték a mémek, többen arra vonatkozóan látták el jó tanácsokkal a tisztviselőt, hogy a drága óra helyett mi mindenre lenne szüksége az ukrán hadseregnek.

Látszattevékenység vagy következetes munka?

A nagy visszhangot kiváltó házkutatások kapcsán a kormányzat képviselői igen eltökélteknek mutatkoztak. Például David Arahamija, a kormánypárt, a Nép Szolgája parlamenti frakcióvezetője azt ígérte, hogy „a háború alatt változni fog az ország”, ha pedig valaki nem áll készen a változásokra, akkor „az állam maga jön el, és segít neki a változásban”. De vajon milyen eredményre számíthatunk azokban az ügyekben, amelyekben február 1-jén nyomozati cselekményekre került sor? – teszi fel a kérdést több ukrán kiadvány is, kevesellve a meggyanúsítottak számát.

Azért nem mondható, hogy a rendfenntartók csak látszattevékenységgel foglalkoztak volna az elmúlt napokban. A főügyészség szerint február 1-jén összesen négy magas rangú tisztviselővel ismertették a gyanút: a volt védelmiminiszter-helyettessel, valamint a volt energia- és szénipari miniszterrel, továbbá a Védelmi Minisztérium egy jelenlegi és egy korábbi munkatársával. A nyomozati cselekmények eredményeként az Ukrtatnafta Mrt. felső vezetését is meggyanúsították.

Az Ukrajinszka Pravda hatósági forrásai szerint az ügy összetettsége miatt nehéz, illetve hosszadalmas lesz a bizonyítás Kolomojszkij és az Ukrtatnafta ügyében. Viszont sikerre lehet számítani a Védelmi Minisztérium tisztviselőinek és szerződéseinek ügyében.

Volodimir Feszenko politológus a házkutatások hátterét „nyilvánvalóan politikainak” tartja. Szerinte az ukrajnai házkutatásoknak nem annyira eljárási, mint inkább „média és politikai” hatása van.

„Ez jelzés a társadalomnak, a politikai eliteknek, hogy kiknek vannak problémái, kik ellen folyik vizsgálat, »maradjatok távol ezektől az emberektől, különben nektek is gondjaitok lesznek a rendvédelmi szervekkel«. Kétségtelenül jelzés ez az ezekben az ügyekben érintetteknek is” – tette hozzá Feszenko.

A rendfenntartók ugyanakkor arról biztosítanak, hogy „keresztes hadjáratot” indítottak a belső ellenség ellen. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője, Vaszil Maljuk szerint olyan személyekkel szemben foganatosított intézkedésekről van szó, akik tevékenysége különböző területeken sérti az állam biztonságát: Ukrajna árulói és az orosz titkosszolgálatok ügynökei; a szervezett bűnözésben érintettek; tisztviselők, hivatalnokok és korrupt személyek, akik aláássák az ország gazdaságát és a védelmi ipari komplexum stabil működését.

„Minden bűnözőnek, aki ártani merészel Ukrajnának, különösen háborús körülmények között, világosan meg kell értenie, hogy bilincset teszünk a kezére. Az SZBU mindent megtesz ennek érdekében” – jelentette ki Maljuk.

(ntk/korrespondent.net/pravda.com.ua)