Kormányrendelet: Nők ezreit érinti a kiutazás korlátozása

2023. február 8., 16:40 , 1145. szám

Mint ismeretes, a kormány nemrég módosította a határátlépésnek a hadiállapot idejére vonatkozó szabályait. Míg korábban csak a hadköteles férfiak és a katonai szolgálatot teljesítő nők számára volt tilos külföldre utazni, mostantól a civil nők bizonyos kategóriáira is vonatkozik a tiltás: a köztisztviselőkre és a tanácsi képviselőkre – mutat rá a BBC News Ukrajina a miniszteri kabinet január 27-i határozatának következményeit bemutató írásában.

A 60 év alatti férfiaknak hadkötelesként eddig sem volt joguk elhagyni az országot. Mostantól a 60 év felettiek sem távozhatnak, ha képviselők vagy tisztviselők – teszi hozzá a portál.

Kiket érint a rendelkezés?

Íme azoknak a tisztségeknek a köre, amelyek betöltése esetén a férfiaknak és a nőknek egy­aránt engedélyt kell szerezniük a határátlépéshez:

– a miniszteri kabinet tagjai, a miniszterek első helyettesei és helyettesei, a miniszteri kabinet államtitkára, annak első helyettese és helyettesei, a minisztériumi államtitkárok;

– a központi végrehajtó szervek vezetői, első helyetteseik és helyetteseik;

– a Legfelső Tanács apparátusának vezetője, első helyettese és helyettesei, a népképviselők, a Legfelső Tanács emberi jogi biztosa és megbízottai;

– az Elnöki Hivatal vezetője és helyettesei, az elnök által létrehozott egyéb kisegítő szervek, szolgálatok vezetői és helyetteseik;

– az SZBU vezetője, első helyettese és helyettesei;

– a Nemzeti Televíziós és Rádiós Műsorszórási Tanács elnöke és tagjai, a Számviteli Kamara elnöke és tagjai, a Központi Választási Bizottság elnöke és tagjai, más állami testületi szervek elnökei és tagjai;

– a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára, első helyettese és helyettesei;

– az Ukrán Nemzeti Bank elnöke, első helyettese és helyettesei;

– az elnök állandó képviselője a Krím félszigeten és helyettesei, a helyi állami közigazgatási hivatalok vezetői, első helyetteseik és helyetteseik;

– az Alkotmánybíróság bírái, a bírák, ügyészek, egyéb állami szervek vezetői és helyetteseik;

– a helyi tanácsok képviselői, valamint az állami és önkormányzati szervek szervezeti alegységeinek vezetői, illetve az állami hatóságok által a mozgósítás és a háború időszakára lekötött dolgozók, az állami vállalatok vezetői és helyetteseik.

A felsorolt személyeknek az államhatár átlépésére csak a szolgálati kiküldetést igazoló okmányok alapján van joguk.

A BBC News Ukrajina rámutat, hogy a helyi tanácsoknak 15 000 képviselője nő, közülük több mint kilencezren a községi tanácsok tagjai. Ők ugyancsak szerepelnek a listán, és így szintén el lettek tiltva a kiutazástól.

Kivételek a köztisztviselők számára

Ugyanakkor a rendelet kimondja, hogy a köztisztviselők külföldre utazhatnak, ha 18 éven aluli gyermeket/gyermekeket nevelő egyedülálló szülőként gyermeklátogatásra mennek, vagy ha elkísérik a gyereket külföldre. Ehhez rendelkezniük kell a megfelelő igazoló dokumentumokkal.

Ezenkívül a köztisztviselők gyógykezelésre is külföldre utazhatnak, ha rendelkeznek Ukrajna elhagyására és Ukrajnába való belépésre jogosító okmányokkal, valamint az Egészségügyi Minisztérium levelével azon személyekről, akiket a külföldi kórházak kezelésre fogadnak.

Az Állami Határőrszolgálat vezetője is megadhatja a kiutazási engedélyt közeli családtag külföldön bekövetkezett halála esetén.

Hogyan fogják ellen­őrizni?

Egyelőre kérdéses, miként hozzák létre az adatbázist, amely minden szintű köztisztviselőt és képviselőt tartalmaz, hiszen több tízezer emberről van szó. A miniszteri kabinet azonban már utasította az összes érintett hivatalt, hogy küldjék meg a közalkalmazotti névjegyzékeket az Állami Határőrszolgálatnak a vezetéknév, keresztnév, utónév, születési dátum és beosztás feltüntetésével.

Andrij Demcsenko, az Állami Határőrszolgálat szóvivője a DW-nek elmondta, hogy szolgálatuk adminisztrációjához már érkeznek a tisztviselők és képviselők névjegyzékei, amelyeket továbbítanak a határállomásokon szolgálatot teljesítő felügyelőiknek. Máris beszámoltak néhány esetről, amikor a határőrök megtagadták a kiléptetést az országból olyan személyektől, akikre vonatkozik a szóban forgó tiltás.

Botrányos külföldi utak

Mint ismeretes, Volodimir Zelenszkij elnök január 23-án kiadott rendeletével megtiltotta a tisztviselőknek és képviselőknek, hogy külföldre utazzanak pihenni. Ennek nyomán hozta meg saját rendeletét a kormány. Az intézkedés előzménye az, hogy kiderült, néhány köztisztviselő és politikus utazását szolgálati útnak feltüntetve üdült külföldön.

(zzz/bbc.com/dw.com)