ISW: Oroszország nagy offenzívája áprilisra eredménytelenül ér véget

2023. február 9., 09:26 , 1145. szám

Vlagyimir Putyin, az Oroszországi Föderáció elnöke valószínűleg ismét túlbecsülte az orosz hadsereg lehetőségeit, ezért annak kelet-ukrajnai nagy offenzívája a tavaszi esős évszakban idő előtt véget ér, és nem lesz eredményes – állítja az Ukrajinszka Pravda az Institute for the Study of War (ISW) nyomán.

Az amerikai intézet elemzői felhívták a figyelmet az Ukrán Katonai Hírszerzési Főosztály képviselőjének, Andrij Csernyaknak a szavaira, aki a Kyiv Postnak adott interjújában elmondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította az orosz hadsereget, hogy 2023 márciusáig foglalják el teljes egészében Donyeck és Luhanszk megyéket. Csernyak arról is beszámolt, hogy az orosz csapatok további rohamosztagokat, egységeket, fegyvereket és haditechnikát csoportosítanak át a kelet-ukrajnai régiókba.

„Lehet, hogy Putyin ismét túlbecsülte az orosz katonák lehetőségeit. Az ISW egyetlen bizonyítékát sem látta annak, hogy az orosz hadsereg elégséges haderőt újított volna meg ahhoz, hogy legyőzze az ukrán erőket Kelet-Ukrajnában, és Putyin utasítása szerint elfoglalják Donyeck megye több mint 11 300 négyzetkilométernyi meg nem szállt részét (a megye több mint 42%-át) márciusig” – hangsúlyozta az intézet.

Az ISW előzetes értékelése szerint a nagy orosz offenzíva valószínűleg 2023 áprilisára, a tavaszi esős évszakban éri el idő előtti csúcspontját anélkül, hogy operatív szempontból jelentős eredményeket tudna felmutatni.

„Az orosz haderők csúcspontja kedvező feltételeket teremthet az ukrán csapatok számára, amit 2023 késő tavaszán vagy nyarán, a nyugati harckocsik beépítése után, ellentámadásra is felhasználhatnak” – áll az intézet jelentésében.

Korábban Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter közölte, hogy az invázió évfordulóján Oroszország offenzívát indíthat két irányból.

A Bloomberg amerikai kiadvány szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök a hatalmas veszteségek ellenére új offenzívára készül Ukrajnában, és egyúttal országát az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel való többéves konfrontációra készíti fel.

 (pszv/pravda.com.ua)