450 katona családjának és egyedülálló idős embernek segít a Magyar Katolikus Karitász

2023. február 11., 10:37 , 1146. szám

A háború kitörése óta több mint 60 ezer ukrajnai menekültnek segített a Katolikus Karitász Magyarországon. A segélyszervezet a Kárpátalján maradtakat sem hagyja magára, hetente érkeznek támogatásokkal a megyébe. A Katolikus Karitász beindított egy új segélyprogramot is, melynek keretében rászoruló, idős, egyedülálló embereknek és a fronton harcolók családjainak juttatnak el alapvető élelmiszerekből álló csomagokat. Az első helyszín Nagyszőlős, ahol 100 egységcsomagot osztanak szét a helyi karitász munkatársainak közreműködésével. Ezeket az egységcsomagokat a Svéd Lions Clubok Szövetsége vásárolta. Az egyesület eddigi, Ukrajnába eljuttatott adományainak összértéke mintegy 80 millió hrivnyának felel meg.

Écsy Gábor, a Magyar Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta, hogy élelmiszer-segélyprogramot indított a karitász, amelynek célja, hogy a Kárpátalján élő rászoruló családokat, egyedül élő idős embereket támogassák, vagy olyan családoknak, akiknek a hozzátartozói a fronton vannak, segítséget nyújtsanak. 18 kilogrammnyi tartós élelmiszereket tartalmaznak a dobozok. „Reméljük, hogy ez olyan segítség lesz, amely jelentősen megkönnyíti a mindennapokat. Összesen 450 családnak fogunk segíteni az következő hetekben, Ungvártól egészen Kőrösmezőig” – magyarázta a programszervező.

Rendik András, a Svéd Lions Clubok vezetője, alkormányzó elmondta, hogy amikor kitört a háború, akkor arról tájékoztatta a 340 svédországi tagklubot, hogy élelmiszer-adományokra lenne szükség. Kicsivel később összegyűlt egy kamionra való élelmiszer, ami 33 raklapot és 18 tonna ételt jelent. Azóta 5 kamionnyi élelmiszert küldtek Magyarországon át Kárpátaljára – mondta el a Svédországban élő magyar.

Akik valamilyen okból kifolyólag nem tudnak elmenni az élelmiszercsomagért, azoknak a karitász munkatársai házhoz viszik.

TV21 Ungvár/Dankai Péter