Családi foglalkozás a Perényi Kultúrkúriában

2023. február 13., 14:11 , 1146. szám

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) a Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezettel együttműködve családi délutánt szervezett tagcsaládjai számára a Beregardói Perényi Zsigmond Kultúrkúriában február 10-én. A szervezők az alkalomra szeretettel vártak kicsiket és nagyokat egyaránt.

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületénél kiemelten figyelnek arra, hogy a tagcsaládjaik számára rendszeresen szervezzenek olyan programokat, amelyek az egyéni feltöltődés mellett közösségi élményeket is biztosítanak. Ugyanakkor örömmel fogadják a partnerszervezetek meghívásait is. Ez alkalommal a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezettel tartottak családi délutánt a Beregardói Perényi Zsigmond Kultúrkúriában.

„Öröm számunkra, hogy a Pro Cultura Subcarpathica meghívta tagcsaládjainkat erre a jó hangulatú családi délutánra, ahol kicsik és nagyok együtt mulathattak, ügyeskedhettek és töltődhettek testileg, lelkileg” – mondta Szilágyi Gabriella, a KMNE alelnöke.

A Pro Cultura Subcarpathica közel három éve vesz részt az Európai Unió HUSKROUA programjában, a családi délutánt is ezen projekt keretein belül szervezték meg – tudhattuk meg Pallagi Mariannától, a civil szervezet igazgatójától.

„Ez idáig már több mint száz programot valósíthattunk meg a Perényi Kultúrkúria falain belül és kívül az ArtSpace című projektünk keretében. Programjaink során a felnőtteknek és a gyerekeknek többnyire külön-külön szervezünk foglalkozásokat. Most viszont szerettük volna ötvözni a kettőt, így egész családok számára biztosíthattunk egy kis jókedvet. Ehhez pedig nagyszerű partnernek bizonyultak a kárpátaljai magyar nagycsaládok” – tette hozzá Pallagi Marianna.

A program során a részt vevő családok kézműveskedhettek: gyertyát sodortak, karkötőket fontak vagy akár saját ízlésük szerint elkészíthették családi naptárjukat is, emellett mesemondás és táncház is várta az érdeklődőket.

A békés hangulatú családi foglalkozás, ha egy rövid időre is, segített elfelejteni a mindennapi nehézségeket és aggodalmakat.

A KMNE vezetősége biztos abban, hogy közösségben könnyebben átvészelhetők a nehézségek, legyőzhetők a félelmek és aggodalmak. Ezért igyekeznek rendszeresen szervezni programokat.

„Nagy öröm számunkra, hogy ebben a nehéz helyzetben is tudunk lehetőségeket biztosítani arra, hogy tagcsaládjaink együtt legyenek, kicsit kimozduljanak otthonról és jól érezzék magukat” – mondták a szervezők.

A program az Európai Unió Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna (HUSKROUA) ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014–2020 ArtSpace című projektjének keretében valósult meg.

                TV21 Ungvár/K. K.