Duda szerint nem zárható ki Putyin győzelme, ha a Nyugat késlekedik a fegyverekkel

2023. február 13., 10:09

Ukrajnának a következő hetekben sürgősen meg kell kapnia a haditechnikát nyugati szövetségeseitől, különben nem zárható ki, hogy az oroszok megnyerhetik a háborút. Ezt Andrzej Duda lengyel elnök jelentette ki a Le Figarónak adott interjújában, amelynek szövegét az államfő adminisztrációja hozta nyilvánosságra – írja a Jevropejszka Pravda.

Arra a kérdésre, hogy az oroszok megnyerhetik-e mégis a háborút, Duda nem zárta ki, hogy ez lehetséges, ha Ukrajna nem kap nagyon sürgős segítséget.

„Nincs modern katonai infrastruktúrájuk, de vannak embereik! Ha a következő hetekben nem küldünk haditechnikát Ukrajnába, Putyin győzhet. Győzhet, és nem tudjuk, hol áll meg” – mondta a lengyel elnök.

Duda ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy egy esetleges orosz támadás Lengyelország ellen Oroszország támadása lenne a NATO ellen.

„Amikor 2001-ben megtámadták az Egyesült Államokat, minden szövetségese kiállt az amerikaiak mellett, hogy harcoljanak a terroristák ellen. Hiszünk abban, hogy ha támadás érne egy NATO-országot – bármelyiket –, a válasz ugyanolyan lenne: gyors és határozott” – mondta.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, hogy sajtóértesülések szerint Volodimir Zelenszkij elnök az EU vezetőivel találkozva múlt héten átadta az új fegyverszállításokkal kapcsolatos kívánságok listáját.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)