Oroszország készül a tavaszi offenzívára

2023. február 15., 11:03 , 1146. szám

Oroszország továbbra is arra fogja használni a téli időszakot, hogy megpróbálja kimeríteni az ukránokat, és ezzel egyidejűleg helyreállítani saját erőit, felfegyverezni és feltölteni a személyi állományt, hogy tavasszal készen álljanak az új offenzívára az ukrán területek ellen – írta az Ukrinform John Kirbynek, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa koordinátorának múlt pénteki washingtoni sajtótájékoztatója nyomán.

„Látjuk, hogy az oroszok továbbra is támadó akciókat folytatnak a Donbászban. A Bahmut körüli harcok változatlanul hevesek” – jegyezte meg a Fehér Ház képviselője.

Emellett Vlagyimir Putyin továbbra is cirkálórakétákkal lövi Ukrajna civil infrastruktúráját, és igyekszik megnehezíteni az ukránok életét.

Mindezek alapján Kirby úgy foglalta össze az Egyesült Államok helyzetértékelését, hogy az orosz elnök a téli időszakot tartalékok képzésére, az erők újrafegyverzésére, a személyi állomány feltöltésére is felhasználja, és „tavasszal folytatja a támadó hadműveleteket”.

Ezért az Egyesült Államok és más szövetséges, partnerországok az elmúlt hetekben növelték az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget, beleértve az összetettebb, nyílt terepen vívott harchoz szükséges képességeket is. Az adminisztráció képviselője hangsúlyozta: erre azért van szükség, „hogy segítsünk nekik (az ukránoknak – a szerk.) felkészülni arra, amit tavasszal tervezhetnek az oroszok”.

Kirby egyben hangot adott várakozásának, miszerint ha javul az időjárás, „a harcok valószínűleg hevesebbek lesznek”.

Az Ukrinform emlékeztet, a Fehér Ház múlt pénteken hivatalosan is bejelentette Joe Biden amerikai elnök február 20–22-i lengyelországi látogatását, amely Ukrajna erős támogatását hivatott demonstrálni.

(szcs/ukrinform.ua)