A parlament szigorítaná az ülésekkel kapcsolatos információk terjesztését a háború alatt

2023. február 15., 10:20 , 1146. szám

A Legfelső Tanácsban kezdeményezték, hogy tiltsák be a parlamenti ülések menetére vonatkozó információk azonnali terjesztését a hadiállapot idején. A törvényjavaslatot képviselők egy nagyobb, Ruszlan Sztefancsuk házelnök vezette csoportja nyújtotta be – írja az RBK–Ukrajina a 9005. számú törvényjavaslatra hivatkozva.

A dokumentum indítványozza, tiltsák meg a képviselőknek és más személyeknek, hogy a plenáris ülés megtartásának vagy folytatásának idejéről, helyéről, menetéről és eredményeiről bármilyen módon információkat terjesszenek, valamint felelősségre vonást helyez kilátásba e rendelkezés megsértéséért.

Az indoklás szerint „a plenáris ülés megtartásával kapcsolatos információk terjesztése potenciális veszélyt jelent Ukrajna népképviselőinek és az ezeken az üléseken jelen lévő más személyeknek az életére és egészségére, ami elfogadhatatlan”.

A tervezet az Ukrajna népképviselőinek jogállásáról szóló törvény kiegészítését javasolja egy új rendelkezéssel, amely szerint Ukrajnában a hadiállapot ideje alatt a népképviselőknek tilos bármilyen módon információt terjeszteni a plenáris ülés megtartásának (folytatásának) helyéről, menetéről és eredményeiről az adott plenáris ülés berekesztését vagy a folyamatban lévő plenáris ülés elnapolásának bejelentését követő egy óránál korábban.

Ugyancsak javasolják, hogy a népképviselő vagy más személy, aki megsértette az információterjesztés tilalmára vonatkozó követelményeket, a házelnök javaslatára vagy 150 szavazattal támogatott képviselői indítvány nyomán meghozott határozat alapján hagyja el az üléstermet.

Ezenkívül a házrendi bizottság előterjesztése alapján a Legfelső Tanács vita nélkül dönthetne arról, hogy legfeljebb öt ülésre megfosszák a szabálysértő népképviselőt a plenáris üléseken való részvétel jogától. Ezen napok után az eltiltott képviselőnek nem folyósítanák a bérét és a képviselői hatáskörökhöz fűződő juttatásokat.        

(ntk/rbc.ua)