Tanfelügyelőség: alaptalanok a székelyhídi iskola magyar vezetőségét ért diszkriminációs vádak

2023. február 15., 11:34 , 1146. szám

Alaptalannak találta az erdélyi, székelyhídi Petőfi Sándor Gimnázium magyar igazgatója és tanári kara ellen megfogalmazott diszkriminációs vádakat a Bihar megyei tanfelügyelőség – közölte az MTI-vel február 7-én Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes.

A romániai Bihar megye tanfelügyelőségének helyettes vezetője elmondta: előző héten elektronikus levélben érkezett egy névtelen panasz az intézményhez, amelyben egy magát román pedagógusok és szülők képviselőjeként meghatározó személy diszkriminációval vádolta a székelyhídi Petőfi Sándor Gimnázium vezetőségét.

Az elektronikus levelet a Bihar megyei román nyelvű sajtónak is elküldték. Ebben többek között azt rótták fel a határ menti város kétnyelvű iskolája vezetőségének, hogy állítólag a magyar pedagógusokat részesíti előnyben a románokkal szemben, illetve arra próbálja rábírni a román nemzetiségű és a vegyes házasságból származó gyerekek szüleit, hogy magyar osztályokba járassák csemetéiket – részletezte a levél tartalmát az Ebihoreanul hírportál.

Kéry Hajnal elmondta: a tanfelügyelőség a helyszínen kivizsgálta az ügyet, és azt tapasztalta: a vádak alaptalanok.

A névtelen panaszt Barta Imre, a székelyhídi kétnyelvű gimnázium igazgatója is tételesen cáfolta. A sajtónak küldött válaszában rámutatott: az iskola vezetősége évről évre erőfeszítéseket tesz azért, hogy a jelentkezők kis létszáma ellenére is román osztályok induljanak. A román tagozat 11. és 12. osztályában például csupán három, illetve két diák tanul.

Azt a vádat is elutasította, hogy magyar nyelven tartanák a tanári kar gyűléseit, illetve hogy a román diákok nem kapnák meg időben az ingázóknak járó támogatást. „A mi iskolánkban valamennyi diák és szülő nemzetiségtől függetlenül egyenlő bánásmódban részesül” – hangsúlyozta Barta Imre.

Romániában egyre gyakoribb, hogy diszkriminációval, szegregációval vádolják a magyar vagy kétnyelvű tanintézetek vezetőit, a zömében magyarlakta települések elöljáróit. Két hete a Szilágy megyei Kraszna község magyar elöljárói ellen fogalmaztak meg hasonló vádakat magukat meg nem nevező „román pedagógusok”. A magyar elöljárók valótlannak és tendenciózusnak nevezték ezeket a támadásokat.

(MTI/Kárpátalja)