Új kormányzók: egyenruhások érkezése

2023. február 15., 12:26 , 1146. szám

A napokban az Ukrán Miniszteri Kabinet támogatta a jelölteket, az elnök pedig kinevezte három katonai közigazgatás vezetőjét az ország stratégiailag fontos régióiban.

Hogy jobban megértsük a személyi döntések hátterét, a BBC News Ukrajina emlékeztet, kik töltötték be e tisztségeket a három héttel ezelőtti „kormányzóhullás” előtt.

A Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja és Herszon megyei katonai közigazgatások (OVA) előző vezetői – Valentin Reznyicsenko, Olekszandr Sztaruh és Jarosz­lav Janusevics – civilek voltak. Mindhárman tapasztalt politikusok. Közülük legalább kettőnek – Reznyicsenkónak és Sztaruhnak – felmerült a neve korrupcióval, nevezetesen költségvetési források felhasználásával és humanitárius segélyek elsikkasztásával kapcsolatos nagy visszhangot kiváltó újságírói vizsgálatokban.

Az új megyevezetőket egészen más fából faragták.

Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye új vezetője tábornok, aki immár hat hónapja vezeti az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) regionális főosztályát. Az Ukrajinszka Pravda írja róla, hogy 2020-tól az SZBU Zsitomir megyei főosztályát vezette. Volodimir Zelenszkij elnök 2022. július 19-én nevezte ki Liszakot az SZBU dnyipropetrovszki szervezetének élére.

Az SZBU egy másik munkatársa, Jurij Malasko került Zaporizzsjába. Eddig az Ukrán Biztonsági Szolgálat Terrorellenes Központjának megbízott vezetője volt.

A Herszon megyei közigazgatás új irányítója pedig Olekszandr Prokugyin, egy hivatásos rendőrtiszt lett, aki a rendfenntartóknál eltöltött 22 év alatt nyomozóból lépdelt fel a ranglétrán a Herszon megyei rendőrség vezetői posztjáig. Prokugyin mikolajivi születésű. Ugyancsak az Ukrajinszka Pravda írja róla, hogy személyét Ihor Kolihajevvel, Herszon hivatalban lévő polgármesterével hozzák összefüggésbe. Tavaly februárban, szó szerint néhány nappal az orosz invázió előtt, más munkakörbe való áthelyezése miatt leváltották tisztségéből. Pályája további alakulásáról csak annyit tudunk, hogy ősszel részt vett Herszon felszabadításában a megszállás alól.

Ily módon a három új vezető egyenruhás ember. Ez azt jelentheti, hogy a kormányzat a szó szoros értelmében a katonás rend megteremtése felé vette az irányt, feltételezhetően többek között a pénzügyi fegyelem tekintetében is – teszi hozzá a BBC News Ukrajina.

De azt is jelentheti mindez, ismeri el a portál, hogy Dnyipropetrovszk, Herszon és Zaporizzsja megyék nehéz időkre készülnek, s az elkövetkező napokban és hetekben a védelem megszervezésének és a háborús körülmények közötti cselekvésnek a képességére sokkal nagyobb szükség lesz arrafelé, mint a frontvidéki életnek a békeidő követelményei szerinti újjászervezésére.

Maga Zelenszkij elnök a következőképpen magyarázta a kinevezéseket: „A Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja és Herszon megyei közigazgatások élére olyan szakemberek állnak majd, akiknek van tapasztalatuk az állam valódi védelmében jelenleg.”

Mint arról korábban beszámoltunk, a miniszteri kabinet január 24-én jóváhagyta Valentin Reznyicsenko, a Dnyipropetrovszki OVA, Olekszandr Sztaruh, a Zaporizzsjai OVA, Olekszij Kuleba, a Kijevi OVA, Dmitro Zsivickij, a Szumi OVA és Jaroszlav Janusevics, a Herszoni OVA vezetőjének felmentését. Kijev és Szumi megyék új vezetőit lapzártánkig nem nevezték ki.

(zzz/bbc.com/pravda.com.ua)