Az ukrán iskolákban bevezethetik a katonai felkészítő és a taktikai orvostanórákat

2023. február 17., 12:46

Ukrajna iskoláikban bevezethetik a katonai előkészítő és a taktikai orvostanórákat. Jelenleg ezen foglalkozások koncepciójának a kidolgozása folyik. A parlament Oktatási, Tudományos és Innovációs Bizottságának vezetője, Szerhij Babak ezt az InterfaxUkrajnának adott interjújában mondta.

Elmondása szerint az Oktatás Tartalmának Korszerűsítési Intézete jelenleg is dolgozik a tudományágak tartalmán. Azt is vizsgálják, hogy ki oktathat majd ilyen tantárgyakat.

„Valóban nem akarjuk, hogy visszatérjünk ahhoz a gyakorlathoz, ami volt, amikor − minden tiszteletem ellenére is − egy nyugdíjas mondja majd el, hogy mi történik most” – mondta Babak.

Véleménye szerint a tanítás egy részét a háborús veteránok vagy a területi védelmi egységek képviselői vállalhatnák.

„Aztán ott lesznek a taktikai orvostudomány alapjai, a taktikai kiképzés alapjai, stb. Emellett megjegyzem, hogy mind a fiúknak, mind a lányoknak minderre egyformán szükségük van. Így vagy úgy, a program különbözhet, de lényegében azonosnak kell lennie, mert a fiúknak is érteniük kell az orvostudományhoz, de a lányoknak is készségekkel kell rendelkezniük a fegyverek kezelésében” – mondja a népképviselő.

Úgy véli továbbá, hogy már a 8‒9. osztálytól be kellene vezetni a katonai felkészítést és a taktikai orvostanórákat, nem pedig a 10‒11. évfolyamtól, mert a gyerekek egy része kilencedikes kora után már megkezdi a szakmai végzettség megszerzését.

Babak emellett megjegyezte, hogy jelenleg is folyik az „iskolai biztonság” koncepciójának a kidolgozása. Elmondása szerint van olyan elképzelés is, hogy az iskolákban bevezetik a biztonsági tiszt beosztást, aki a Belügyminisztérium munkatársa lesz. Feladatai közé tartozna az iskolai biztonság megfigyelése videó és pánikgombok szintjén, illetve szükség esetén információkat továbbítana a belügyi hatóságoknak a gyors reagálás érdekében.

hromadske.ua/D. P.