A hagyma ára a legmerészebb várakozásokat is felülmúlta

2023. február 17., 15:19 , 1146. szám

Az EastFruit projekt elemzői szerint továbbra is a vöröshagyma az egyik legkeresettebb termék Ukrajna gyümölcs- és zöldségpiacán. Ebben a szegmensben jelenleg nagyon élénk a kereskedés, miközben a termék kínálata rohamosan csökken, ami ösztönzi a vöröshagyma árának további növekedését.

A projekt múlt heti napi megfigyelési adatai szerint az ukrán gazdaságok jelenleg 33–39 hr/kg (0,90–1,07 USD/kg) áron kínálják eladásra a jó minőségű hagymát, amely átlagosan 10%-kal drágább, mint egy héttel korábban.

Az elmúlt napokban tovább bővült némileg az Ukrajnába vöröshagymát szállító országok köre. Így a németországi mellett a Hollandiában és Egyiptomban termesztett hagyma is megjelent az ukrán piacon. De a szállítások nem jelentősek, nem képesek teljes mértékben kielégíteni a nagy keresletet ebben a szegmensben.

Érdemes megjegyezni, hogy jelenleg a hagyma ára Ukrajnában átlagosan már 4,5-szer magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A piaci szereplők ugyanakkor nem zárják ki, hogy ebben a szegmensben tovább folytatódik a drágulási tendencia, az áremelkedés üteme pedig az ukrán gazdaságok raktáraiban tárolt készletek csökkenésével arányosan gyorsulni fog – derül ki az EastFruit weboldalán olvasható tájékoztatóból.

(szcs/east-fruit.com)