Aggregátorokat kapott a Vodokanal Kárpátvíz Kft.

2023. február 21., 17:35 , 1147. szám

25 millió forint értékben kapott 6 db aggregátort Beregszász város vízellátó kft.-je, a Vodokanal Kárpátvíz Kft. a magyar kormány támogatásával. A segítségnyújtásnak köszönhetően az áramkimaradások idejére is stabillá vált ezáltal a város vízellátása.

Az ünnepélyes átadón Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere köszönetét fejezte ki a Nyírségvíz Nyíregyháza és Térsége Víz- és Csatornamű Zrt. vezetőségének, valamint a magyar kormánynak, hogy segítették a Vodokanal Kárpátvíz Kft. működését. Mint mondta: „A víz nagyon fontos stratégiai eleme az életnek. Ezekkel az aggregátorokkal sikerült áthidalni az energetikai krízist, amely által hatékony stabilizációt tudunk biztosítani a város vízellátásában.”

Könnyű Zsolt, a Nyírségvíz Nyíregyháza és Térsége Víz- és Csatornamű Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese köszöntőjében kiemelte: „Örömmel tölt el bennünket, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium 25 millió forintos vissza nem térítendő támogatással segítette a projektet, amely által sikerült megvalósítanunk a 6 db aggregátor beszerzését a Vodokanal Kárpátvíz Kft. számára. Mi koordinációs szerepet vállaltunk ebben a programban, de igyekeztünk mindenben segíteni. Vállaltuk, hogy a magyarországi forrásokat és az itteni félt összehozzuk. Kollégáink most is itt vannak, hogy az üzembiztonságot segítő megoldásokban is segítsünk.”

Galajda József, a Vodokanal Kárpátvíz Kft. igazgatója megjegyezte: „Amikor megkezdődtek az áramkimaradások, nagy gondba kerültünk: nem volt megfelelő aggregátorunk, amely minden szivattyút üzemeltetni tudott volna megfelelő módon, így problémás volt a város vízellátása a 12–16 órás áramkimaradások miatt. A most kapott aggregátorokkal már meg tudjuk oldani a folyamatos vízellátását a városnak az áramkimaradások idején is. Köszönettel tartozunk a magyar kormánynak és a Nyírségvíz Kft.-nek.”

Gyebnár István, beregszászi magyar vezető konzul hangsúlyozta: „Bár napjainkban javulni látszik Kárpátalja megyében az energiaszolgáltatás, ezek az eszközök, amelyek ma átadásra kerültek, megbízhatóan és stabilan hozzájárulnak a térség ivóvíz- és szennyvízhálózatának működtetéséhez. Magyarország Kormánya elkötelezett a humanitárius segítségnyújtás mellett, a háború első napja óta erejéhez mérten segíti és támogatja Ukrajnát, oda visz segítséget, ahová az ukrán partnerek kérik.”

A nagy összegű humanitárius segítség remélhetőleg a nehéz időkben is állandó stabilitást nyújt majd Beregszász és a városba érkező menekültek vízellátásának biztosítása szempontjából.

ev