Farsangi hagyományőrző nap a Kossuth Lajos Líceumban

2023. február 21., 15:09 , 1147. szám

A Beregszászi Kossuth Lajos Líceum vezetősége farsangi hagyományőrző napot szervezett az intézmény alsós diákjai számára, valamint a városban működő óvodák nagycsoportjainak. Az eseményen közel háromszáz gyermek kézműveskedett, táncolt és ismerkedett meg a farsangi hagyományokkal.

A program keretében a Sodró együttes táncosai és muzsikusai tartottak hagyományos táncházi foglalkozást, mely során az óvodások és az iskola alsós diákjai gyermekjátékokkal és mezőföldi ugrós táncokkal, valamint különböző farsangi énekekkel ismerkedtek meg. A magyar néptánc mellett – mivel a farsang más nemzetek viseleteit is igyekezett megjeleníteni – ír, belga és zsidó tradicionális néptánccal is megismerkedhettek a diákok.

Zseltvay-Vezsdel Emese, a Kossuth Lajos-líceum igazgatója elmondta: „Nagyon örülünk annak, hogy az óvodák is eljöttek erre a farsangi hagyományőrző napra. Régi vágyunk volt, hogy azok, akik már beiratkoztak a Kossuthba, lássák, hogyan szoktunk mi itt farsangolni. Az intézmény számára fontos a hagyományok ápolása, a mai farsangi alkalom során a magyar hagyományok mellett az öltözködési tematika más nemzetek tradicionális viselete volt. Nagy segítséget nyújt nekünk a hagyományőrző foglalkozásokban a Sodró együttes, valamint a Hagyományok Háza kézművesei, akik a foglalkozásokat tartják. Fontosnak tartjuk, hogy az óvodák eljöttek a programra, mert szeretnénk elmélyíteni a kapcsolatot azokkal az intézményekkel, amelyekkel még eddig nem nagyon volt, azokkal pedig szeretnénk erősebbre fűzni a szálakat, akikkel már jó viszonyt ápoltunk eddig is” – mondta el az igazgató.

A programra péterfalvai kézművesek érkeztek Danku Margit, Nagy Margit, Horváth Erika és Kékesi Emma személyében, akik különböző, a farsangi tematikát magukba foglaló kézműves-foglalkozásokkal várták a diákokat. Lehetőség volt gyöngyfűzésre, csuhé farsangi bábuk, valamint farsangi maszkok elkészítésére is.

Várady Enikő, a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja kulturális szervezője, a Sodró együttes vezetője elmondta: „Jó kapcsolatot sikerült kiépíteni az elmúlt időszakban az iskola vezetőségével, és örülünk annak, hogy fontosnak tartják a hagyományőrzés, a népi kultúra megismertetését a diákokkal. A Hagyományok Házának több olyan programja zajlik, amely óvodásokat és iskolásokat céloz meg, hogy közelebb vigye hozzájuk a magyar népi kultúrát, így ez a mai alkalom egy kiváló lehetőség volt arra, hogy a különböző korosztályú fiatalok számára a farsangi hagyományokon keresztül elvigyük a kézművességet, a táncot” – jegyezte meg Várady Enikő.

A program kézműves-foglalkozásait a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja biztosította. A táncházi foglalkozás a Csoóri Sándor Program támogatásával valósulhatott meg.

Az iskola farsangján az intézmény munkatársai hagyományos kiszebábut is készítettek, amelyet közösen elégettek, elűzve a telet és várva a tavaszt, remélve, hogy a tavasszal a béke is elérkezik az országba.          

ve