Jogi lépéseket tett a zászlóeltávo­lítások kapcsán a KMKSZ

2023. február 21., 19:47 , 1147. szám

Jogi lépéseket tett a zászlóeltávolítások kapcsán a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) – nyilatkozta Brenzovics László, a KMKSZ elnöke.

Elmondta: szerintük indokolatlanok voltak a Munkácsi Kistérségi Tanács intézkedései, amelyekkel egy friss rendeletre hivatkozva eltávolították a magyar zászlókat és feliratokat Munkácson és környékén, valamint elbocsátottak egy iskolaigazgatót és egy kulturális intézmény vezetőjét.

Brenzovics László hozzátette: a háborús helyzet miatt nagyon óvatosan kell fellépni az ügyben, de a jogtalan intézkedéseket akkor is jogi útra kellett terelnünk.

„Szerintünk indokolatlanok voltak ezek az intézkedések, amelyeket a Munkácsi Kistérségi Tanács foganatosított ezekkel az emberekkel szemben, illetve a zászlókkal kapcsolatban. Az általunk bírált kisebbségi törvény sem tartalmaz olyan intézkedéseket, amelyek nem engedélyezték volna a nemzeti szimbólumoknak a használatát. Nem beszélve arról, hogy akik ezeket az intézményeket vezették, nagyon elismert emberek a Munkácsi kistérségben” – fogalmazott.

A KMKSZ arról tájékoztatott, hogy az ügyészség megvizsgálta a Szövetség beadványát, az ügyet átadta a rendőrségnek, és elindult a nyomozati szakasz.         

(karpat.in.ua/bzs)