Ramstein-koalíció: Jönnek a nyugati tankok

2023. február 21., 19:19 , 1147. szám

A napokban Brüsszelben, a NATO főhadiszállásán került sor a több mint 50 országot tömörítő, Ramstein-koalícióként is emlegetett, Ukrajna fegyverellátásának biztosítására létrejött szövetség, az Ukrajna Védelméért Kapcsolattartó Csoport újabb ülésére.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy héttel korábbi Nagy-Britanniában tett látogatása során felszólította szövetségeseit, hogy mielőbb biztosítsák Ukrajnának a „szabadság szárnyait”, azaz a katonai repülőgépeket. Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a brüsszeli találkozó előtt szintén a vadászgépek fontosságát hangsúlyozta.

Mindent, ami a támadáshoz szükséges

A tanácskozás után Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere jelezte az újságíróknak, hogy nincsenek hírei a repülőgépekkel kapcsolatban, Reznyikov azonban így sem lehetett elégedetlen a megbeszélés eredményeivel. Amerikai kollégája hangsúlyozta, repülőgépekről ugyan egyelőre nincs szó, viszont a nyugati szövetségesek biztosítják az ukrán hadsereg számára a szükséges lőszert – a lehető legtöbbet és a lehető leggyorsabban.

A bejelentés azért biztató, mert Ukrajnának a jelenleginél több lőszerre lenne szüksége: Oroszországon kívül kevés szovjet típusú lőszert gyártanak, míg a nyugati kaliberű lövedékek szállítási üteme – sajtóértesülések szerint – elmarad attól, amilyen gyorsan felhasználják azokat a harcokban – hívja fel a figyelmet a BBC News Ukrajina.

Nem sokkal a Ramstein-koalíció előző, január 21-i találkozója után létrejött az úgynevezett „tankkoalíció”, amely által Ukrajna nyugati típusú harckocsikhoz és gyalogsági harcjárművekhez juthat. Lloyd Austin most jelezte, kevesebb mint egy hónap alatt a szövetségesek több mint „nyolc harci dandárra” való páncélozott járművet ajánlottak fel az ukrán hadseregnek. Elmondása szerint ezek amerikai Bradley és Striker típusú páncélozott járművek, valamint M1 Abrams-harckocsik, Challenger 2 brit harckocsik, Senator kanadai páncélozott járművek, német Leopard-harckocsik, továbbá felújított T–72-es szovjet tankok.

„Látjuk, hogy az Oroszországi Föderáció újabb csapatokat csoportosít át a harctérre. Amit Ukrajna most tenni akar, az az, hogy olyan feltételeket teremtsen a harctéren, amelyek továbbra is számukra kedveznek. Erre számítunk tőlük tavasszal. Éppen ezért mi és partnereink a kapcsolattartó csoportban keményen dolgozunk azon, hogy Ukrajna rendelkezzen azzal a potenciállal a páncélozott járművek terén, hogy a megfelelő hatást érhesse el a csatatéren” – fogalmazott Austin a találkozót követő sajtótájékoztatón.

Jönnek az első tankok

Márciusban átadják Ukrajnának azokat a Leopard-harckocsikat, amelyeket a szövetségesek Kijevnek ígértek – közölte Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter a Ramstein-féle találkozó után.

„Németország koalíciót hoz létre olyan országokból, amelyek Leopard 2A6 harckocsikkal rendelkeznek. Mi, Lengyelország, a Leopard 2A4-gyel (rendelkezőkből). Kanada és Spanyolország konkrét bejelentéseihez ma csatlakozott Norvégia” – mondta el Blaschak.

„Azon dolgozunk, hogy Finnország is átadjon ilyen harckocsikat. A finn miniszter ma azt mondta, hogy ez a döntés már nagyon közel van” – tette hozzá.

„Elmondhatjuk, hogy ezek a tankok márciusban Ukrajnába kerülnek” – jelentette ki Blaschak.

Világos üzenetek

„Világos üzeneteket hallottam minden képviselőtől: ez Ukrajna teljes támogatása a győzelemig. És mindenki úgy gondolja, hogy Ukrajna győzelme a csatatéren van” – mondta a találkozó után Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, akit a korrespondent.net idéz. Hozzátette, hogy a résztvevők hangsúlyozták a segítségnyújtás gyorsaságát, időszerűségét és stabilitását.

„Folytattuk a párbeszédet az alakulataink kiképzéséről, hogy a számunkra átadott haditechnikán, illetve amelynek átadásáról döntöttek, a felkészített egységek teljesíthessék a vezérkar feladatait az ideiglenesen megszállt területek felszabadításában” – tette hozzá Reznyikov.

Az amerikai védelmi tárca vezetője is megerősítette, hogy Európa-szerte megkezdődött az ukrán katonák kiképzése a nyugati fegyverek, haditechnika használatára.

Mi a gond a repülőgépekkel?

A nyugati vezetők és a megfigyelők több okot is felsorolnak, miért nem tartják célszerűnek és kivitelezhetőnek a szövetségesek egyelőre a repülőgépek biztosítását:

– a pilóták kiképzése hosszú ideig tart, és minél tovább tart a képzés, annál tovább nem vesznek részt a harcokban;

– a Zelenszkij elnök által kért gépek minden bevetés után speciális karbantartást igényelnek, ezért a technikai támogató személyzetet is ki kell képezni;

– nem minden rendelkezésre álló, a nyugati országokban hadrendbe állított harci repülőgép felel meg annak, amire Ukrajnának jelenleg szüksége van.

Van egy további, már hagyományosnak mondható érv: Ukrajna repülőgépekkel való ellátását Oroszország a konfliktus további eszkalációjának jeleként fogja fel. Ez az érv azonban szinte minden alkalommal elhangzott korábban is, amikor az Ukrajnának nyújtott katonai segítség új szintre lépett.

Putyin már veszített

A sajtótájékoztatón a szövetséges államok képviselői elvetettek több, az orosz offenzívával kapcsolatos, a médiában elterjedt feltételezést.

Lloyd Austin kijelentette, az Egyesült Államok nem látja annak jelét, hogy Oroszország az ukrajnai határokon összpontosítaná repülőgépeit egy esetleges nagyszabású offenzíva légi támogatására.

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke szerint sem utal semmi pillanatnyilag egy esetleges Kijev elleni orosz támadásra. A tábornok ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Ukrajna fővárosát fenyegető potenciális veszély továbbra is fennáll.

„Mindig van potenciális fenyegetés (Kijevre), légi fenyegetés, rakétacsapások. Kijev a főváros, és fontos célpont ebben a háborúban. Soha nem vetném el az Oroszországi Föderáció képességét egy Kijev elleni támadás végrehajtására. Jelenleg azonban nem látunk semmilyen (erre utaló) számottevő jelzést vagy figyelmeztetést” – fogalmazott.

Milley szerint általánosságban elmondható: egy évvel azután, hogy Oroszország megkezdte az Ukrajna elleni háborút, már elvesztette azt.

„Putyin úgy gondolta, hogy Ukrajna könnyű préda, és ő büntetlen marad. Putyin tévedett – mondta a tábornok. – Ukrajna szabad és független maradt. A NATO és a koalíció soha nem volt olyan erős, mint most. Oroszország globális száműzetésben van. Ukrajna az egész világot inspirálta bátorságával és állhatatosságával. Oroszország már veszített.”

(ntk/bbc.com/korrespondent.net)