Hét év börtönt kapott az UPC MP kollaboráns papja

2023. február 22., 14:15 , 1147. szám

A bíróság hét év szabadságvesztésre ítélte azt a papot, aki az oroszokat támogatta, és a Donbásznak az Oroszországi Föderációhoz való „csatlakozását” szorgalmazta. A Donyeck megyei Limani kistérségben bizonyult árulónak a moszkvai patriarchátushoz tartozó ukrán ortodox egyház (UPC MP) egyik egyházközségének elöljárója – jelentette a korrespondent.net az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) nyomán.

„A járás ideiglenes megszállása alatt nyilvánosan igazolta az Oroszországi Föderáció katonai agresszióját, és felszólította a helyi lakosokat, hogy támogassák a betolakodókat” – áll a jelentésben.

Megjegyzik, hogy a pap többek közt azért agitált az egyházközség hívei körében, hogy vegyenek részt az álnépszavazáson és álljanak ki a régiónak az Oroszországi Föderációhoz való „csatlakozása” mellett. Azt javasolta, hogy az emberek „válasszák meg” Jarova nagyközség új „elöljáróját”, akinek a helyi megszálló adminisztráció tagjaként kellett volna működnie.

Az SZBU munkatársai őrizetbe vették a kollaboránst, miután a járás felszabadult a megszállás alól.

A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat a Büntető törvénykönyv 111-1-es cikkelyének 5. pontja alapján (kollaborálás). Ezért hét év szabadságvesztésre ítélték, bizonyos tisztségek betöltésének vagy bizonyos tevékenységek végzésének jogától való megfosztással 12 évre, vagyonelkobzással.

 (hk/korrespondent.net)