Már Viberen is küldenek idézést a bíróságok

2023. február 23., 15:52 , 1147. szám

Ukrajnában 2023. február 15-től a bíróságok megkezdték az idézések és felszólítások kézbesítését a Viberen keresztül – jelentette a dengi.ua az Állami Igazságügyi Adminisztráció nyomán.

Az Információs Igazságszolgáltatási Rendszerek Állami Vállalat (IIR ÁV) frissítette a bíróság automatizált iratkezelő rendszerének szoftverét, amely további csatorna bevezetését teszi lehetővé a bíróságok és az eljárás résztvevői között. Bővítették a bírósági idézések és felszólítások elektronikus üzenet formájában történő továbbításának módozatait.

„2023. február 15-től a már hagyományos SMS-ek mellett megvalósult az idézések és felszólítások küldése a Viber segítségével” – áll a közleményben.

Megjegyzik, hogy e kezdeményezés megvalósítása teljes mértékben megfelel az eljárási jogszabályok követelményeinek, és a költségvetési források megtakarítását célozza.

Így az idézések kézbesítésének átlagos költsége a bíróság számára lényegesen alacsonyabb lesz, mivel egy idézés Viberen keresztül történő kiküldéséhez csak egy üzenet szükséges (az átlagosan 5-6, maximum 15 SMS-sel szemben).

„Február 15-én 00.01 és 12.00 óra között az eljárás résztvevőinek beleegyezésével elektronikus üzenet formájában elküldött idézések 60%-át Viberen kézbesítették. Ennek köszönhetően az új szolgáltatás működésének első fél napja alatt a bíróságok (és így az állami költségvetés) számára a megtakarítás több mint 5 000 hr, azaz 42%” – kommentálta a hírt Mikola Kozlov, az IIR ÁV megbízott vezérigazgatója.

(pszv/dengi.ua)