Smihal: Oroszország megpróbálja megfosztani az ukránokat a víztől

2023. február 23., 11:27 , 1147. szám

Az Oroszországi Föderáció megpróbálja megfosztani az ukránokat a vízhez való hozzáféréstől – jelentette ki Denisz Smihal miniszterelnök a kormány február 14-i ülésén.

„Miután az oroszok részlegesen megsemmisítették és szándékosan felnyitották a Kahovkai Vízerőmű zsilipjeit, naponta több ezer köbméter vizet veszítünk. Emiatt az éppen a Dnyeperből vizet nyerő települések egy része elveszítheti hozzáférését az ivóvízhez” – figyelmeztetett a miniszterelnök.

Smihal megjegyezte, hogy ebben az esetben nukleáris veszély is fenyeget. A vízszint csökkenése a tározóban a Zaporizzsjai Atomerőmű hűtőrendszereinek nem megfelelő működéséhez vezethet.

„Ezért a civilizált világ nem hallgathat. Ukrajna az Oroszországra való nyomásgyakorlásra hív fel, minden rendelkezésre álló eszközzel, hogy zárja el a zsilipeket és állítsa helyre a Kahovkai Vízerőmű hidrotechnikai építményeit. Vagy engedje meg, hogy az ukrán szakemberek tegyék meg ezt” – jelezte a kormányfő.

Korábban megjelentek a világhálón a Maxar műholdfelvételei, amelyeken látható, miként ömlik ki a víz a Kahovkai Vízerőmű zsilipjein keresztül, írta az NPR. A képek tanúsága szerint széles partvonal alakult ki a tározó szélein a vízszint gyors csökkenése miatt.

A kahovkai tározóból 2022 novemberének eleje óta folyik el a víz, azóta, hogy a megszállók felrobbantották az utat a víz­erőmű gátja felett. A robbanás csak az úttestet rongálta meg akkor, a zsilipek szinte sértetlenek maradtak. Közvetlenül a robbanás után azonban kiderült, hogy az orosz csapatok kinyitották a kiegészítő zsilipeket.

„Az eredmény megdöbbentő volt. A radar-magasságmérési adatok azt mutatják, hogy a tározó jelenlegi szintje megközelítőleg két méterrel alacsonyabb a szokásos magasságánál. December óta a tározó vízszintje az elmúlt 30 év műholdas megfigyeléseinek legalacsonyabb szintjére esett vissza” – írja a cikk.

Amint a kiadvány is rámutat, a tározó kiürítése veszélyezteti több százezer lakos ivóvízellátását, a mezőgazdasági területek öntözését Herszon megyében, valamint a Zaporizzsjai Atomerőmű biztonságát.

Jelenleg 14 méter a vízállás, de ha 13,2 méter alá süllyed, veszélybe kerül a Zaporizzsjai Atomerőmű hűtőrendszere. Korábban a NAÜ közölte, hogy tisztában van a tározó vízszintjének csökkenésével járó lehetséges kockázatokkal. Megerősítették, hogy „a vízszint csökkenése aggodalomra adhat okot, ha hagyják, hogy folytatódjon”.

Az Ukrhidroenerho úgy véli, hogy az oroszok szándékosan eresztik le a vizet a Kahovkai Erőműből. A Zaporizzs­jai Megyei Katonai Közigazgatás feltételezi, hogy a tározó kiürítésének célja a gáttól délre eső terület részleges elöntése lehet, hogy megakadályozzák az Ukrán Fegyveres Erők átkelését a Dnyeperen. Állításuk szerint az orosz megszállók „az ukrán katonák támadásától tartva nyitották ki az erőmű zsilipjeit”.

Az NPR újságírói által megkérdezett szakértők is kitérnek rá, hogy a vízszint csökkenése fenyegeti a mezőgazdasági termelést Herszon megye bal parti részén, valamint ivóvízellátási problémákkal fenyeget Bergyanszkban, Melitopolban és Enerhodarban.

„Furcsának tűnik, hogy felperzselt földet csinálnak egy olyan területből, amelyet nyilvánosan sajátjuknak kiáltottak ki. Nem tudom, mi ennek a célja, de nagyon aggasztó” – mondta el a kiadványnak Brian Kuhns, a Svéd Agrártudományi Egyetem földrajzkutatója.

Korábban arról számoltak be, hogy csökkent a Dnyeper vízszintje Zaporizzsja megyében. A helyi Telegram-csatornák képeket tettek közzé, amelyeken látható, hogy a folyó vize jelentősen visszahúzódott a szokásos partvonaltól.

 (szcs/korrespondent.net/npr.org)