FT: 2023-ban Ukrajna 33 milliárd eurónyi megígért segélyt vár a Nyugattól

2023. február 24., 10:37

Ukrajna tavaly a Nyugat által ígért pénzügyi segélyek kevesebb mint felét kapta meg. A Pénzügyminisztérium 2022 decemberéig 31 milliárd eurót kapott meg a teljes körű orosz invázió megindulása után ígért 64 milliárd euróból – derül ki a Kieli Világgazdasági Intézet tanulmányából, amelyet az RBK–Ukrajina idéz a Financial Timesra hivatkozva.

Az ukrajnai orosz invázió kezdete óta az EU és az Európai Beruházási Bank összesen mintegy 30 milliárd eurót különített el, ami az Ukrajna számára nyújtott nyugati költségvetési támogatás legnagyobb hányada. Ebből az összegből azonban 17,5 milliárd euró még nem érkezett meg Kijevbe.

Az EU tavaly novemberben felülvizsgálta csomagjának kifizetési szerkezetét, és 2023-ra legfeljebb 18 milliárd eurós rendszeres pénzügyi támogatást ígért, azaz havonta 1,5 milliárd eurót.

Ukrajna Pénzügyminisztériuma idén 38 milliárd dolláros hiányt prognosztizál, ami alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Christoph Trebesch, a kieli intézet kutatója megjegyezte, hogy az EU-nak az invázió után csaknem hat hónapjába telt, mire megkapta a jogi és politikai beleegyezést bizonyos típusú pénzügyi támogatásokhoz.

„Az ilyen késések kétségtelenül problémát jelentenek, ha valaki egy háború kellős közepén van, és nagy infrastrukturális és katonai kiadásokat kell finanszíroznia, miközben a bevételei csökkentek” – mondta.

A Bruegel agytröszt adatai szerint Németország, Ukrajna legnagyobb kétoldalú adományozója a blokkból, tavaly GDP-jének 7,21 százalékát fordította a hazai energiatámogatás finanszírozására, ami a hússzorosa az Ukrajnának ígért összegnek.

A Kieli Világgazdasági Intézet azt is megállapította, hogy a nyugati gazdaságoknak sokkal nagyobb segélykiadásaik voltak a múltban hasonló konfliktusok során.

(rbc.ua/Kárpátalja)