A háború 15 évvel vetette vissza Ukrajnát a szegénység elleni küzdelemben

2023. február 24., 19:14

A Világbank becslése szerint Oroszország teljes körű inváziója miatt Ukrajnában nyolcmillióval többen találták magukat a szegénységi küszöb alatt a háború előtti időszakhoz képest. „Vagyis az országot 15 évvel vetették vissza a szegénység csökkentésére vonatkozó céljai elérésében” – mondta Arup Banerji, a Világbank kelet-európai regionális igazgatója az Interfax–Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában.

A szakértő rámutatott egyebek mellett: Ukrajna jelenlegi és jövőbeli finanszírozási igényei elképesztőek. Ebben a naptári évben az országnak körülbelül havi 3-4 milliárd dollárra van szüksége csupán az alapvető közszolgáltatásokra: nyugdíjak, fizetések, oktatás, szociális juttatások. „További beruházások szükségesek az elpusztult infrastruktúra helyreállításához – még csak nem is az újjáépítéséhez –, a gazdálkodók és vállalkozások gazdasági tevékenységének helyreállításához” – tette hozzá.

Az igazgató ugyanakkor megjegyezte, hogy az Ukrajna és az ukránok által tanúsított „elképesztő ellenálló képesség” jelentős részben a „makrogazdasági irányítás és intézményfejlesztés területén végrehajtott összetett és sikeres reformoknak” köszönhető, amelyeket a háború előtt hajtottak végre az országban.

„A legutóbbi reformok során, a háború előtt és alatt egyaránt, Ukrajnának sikerült egyensúlyba hoznia a verseny fokozását és a gazdasági hatékonyság növelését célzó erőfeszítéseket a lakosság legsebezhetőbb rétegeinek védelmével – tette hozzá a bankár. – Példa erre, hogy a kormányzat a költségvetési lehetőségeit csökkentő háborús helyzet ellenére is képes fenntartani a legfontosabb szociális segélyeket és nyugdíjkifizetéseket. Ennek az egyensúlynak a megőrzése a versenyképesebb piacgazdaság kínálta lehetőségek további kihasználásával, ugyanakkor a szociális segélyrendszerek általi lefedettségnek és célzottságnak a bővítésével lesz a kulcsa a háború utáni inkluzív növekedés elérésének, amely minden ukrán javát szolgálja.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)