Folyamatos a háborút elszenvedő ukránok segítése

2023. február 25., 18:51 , 1148. szám

A háború évfordulóján újabb segélyszállítmányt hozott Ukrajnába a magyarországi Katolikus Karitász.

A háború kirobbanása óta a 367. humanitárius segélyszállítmányát indítja útnak Ukrajnába a magyarországi Katolikus Karitász. A karitatív szervezet egy éve fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy támogassa azokat a kiszolgáltatott embereket és közösségeket, akiknek az életét a pusztító harcok tönkretették. Egyszerre gondoskodnak a belső-ukrajnai menekültekről és a Magyarországon menedéket keresőkről.

Ukrajna belső területeire eddig hat alkalommal indítottak segélyszállítmányt, ezek együttes értéke több mint félmilliárd forint. A Magyarországra érkezett menekültek támogatására fordított segítségnyújtás értéke egy év alatt meghaladta az egymilliárd forintot is – számoltak be a szervezet munkatársai. Emellett több mint 1 300 család kapott lakhatási és megélhetési támogatást, ötven család kilencvenegy gyermeke pedig iskolakezdési támogatásban részesült.

A Katolikus Karitász budapesti, Bartók Béla úti központjába jelenleg is folyamatosan érkeznek az ukrajnai háború elől menekülő emberek, akik segítséget kapnak a szervezettől a lakhatásuk intézésében, álláskeresésben, az általuk elszenvedett traumák feldolgozásában. A munkát tolmácsok is segítik.

Écsy Gábor, a magyarországi Katolikus Karitász igazgatója kiemelte: az évek óta tartó gazdasági válság és a háború miatt Ukrajna lakossága különösen nehéz szociális helyzetben van, Kárpátalján is kritikus a helyzet. Éppen ezért a menekülteket támogató programok folytatódnak Ukrajnában és Magyarországon is – hangsúlyozta az igazgató az újabb segélyszállítmány indításakor tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

„Ez a szomorú évforduló adja az alkalmat arra, hogy a Katolikus Karitász tovább folytassa a Kárpátalja, illetve az Ukrajna felé irányuló segítségnyújtást” – hangsúlyozta a szervezet igazgatója.

Többirányú segítségnyújtást végez a Katolikus Karitász azzal, amit az elmúlt egy évben sikeresen megvalósított, hiszen szorosan együttműködik a Kárpátalján működő Katolikus Karitász szervezettel, amely 13 ingyenkonyhát működtet.

A szervezet Kárpátaljára eddig több mint 300 tonna tartós élelmiszert, higiéniai eszközt, fertőtlenítőszert, aggregátort, fűtőpanelt szállított, emellett három járási kórházat támogattak orvosi műszerekkel, műtősruhákkal és sebészeti eszközökkel. A kárpátaljai karitászszervezetek munkáját nyolc kisbusszal és az adományok szállítására alkalmas járművekkel is segítették.

TV21 Ungvár/K. K.