Felmérés: Az ukránok kétharmada a 2022-es évet értékelve anyagi helyzetének romlásáról számol be

2023. február 26., 17:27

A 2022-es eredmények alapján értékelve a pénzügyi helyzetet a megkérdezett ukránok kétharmada romlást könyvel el anyagi helyzetében, egyharmaduké nem változott – derül ki a Rejting Szociológiai Csoport felméréséből, amelyet az Interfax–Ukrajina hírügynökség idéz.

„Ugyanakkor közel 40%-nak (a 2021 végi 14%-kal szemben) nőtt a jövőbe vetett bizalma” – hangsúlyozza a tanulmány eredményeiről kiadott jelentés.

Az Oroszországi Föderáció teljes körű inváziója a munkaképes lakosság legalább egyharmadánál a munkahely elvesztéséhez vezetett, különösen nehéz a helyzet a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek és a háborús övezetek lakosai esetében: a felük maradt állás nélkül. Még azok felének is, akik a háború alatt folytathatták a munkát, csökkent a fizetése.

A legnehezebb helyzet a háború első hónapjaiban alakult ki – jegyzik meg a kutatók. Később az emberek kezdtek visszatérni a munkájukhoz. Emellett a saját vállalkozásba kezdeni szándékozók számának meredek csökkenése után a háború elején, fokozatosan helyreáll a számuk.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)