Fodó Sándorra emlékeztek Visken

2023. február 28., 13:41 , 1148. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alapító elnökére, Fodó Sándorra emlékeztek csöndes koszorúzással és kerékpáros maratonnal születésnapja alkalmából szülőhelyén február 26-án. Fodó Sándor a kárpátaljai magyarság polgárjogi harcosa volt, akinek születése napjához köthető a KMKSZ megalakulása 1989-ben, illetve ez a nap lett a kárpátaljai magyar érdekvédelmi képviselet megszületésének napja is.

Ukrajnában már egy éve zajlik háború, azonban Kárpátalját eddig még nem érték el a harci cselekmények. A helyi magyarok bíznak abban, hogy a borzalomnak mielőbb vége szakad. Ahogyan Szabó Gabriella viski alapszervezeti elnök megfogalmazta: a nehéz idők ellenére is szükséges emlékezni azokra a kimagasló egyéniségekre, akik sokat tettek azért, hogy a kárpátaljai magyarság megmaradhasson szülőföldjén. Fodó Sándor nemcsak Visk, de egész Kárpátalja kimagasló egyénisége.

Szabó Gabriella, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Viski Alapszervezetének elnöke a koszorúzást követően elmondta: „Teljesíteni azokat a feladatokat, azokat a megalapozott dolgokat, amiket Fodó Sándorék elértek, nem egyszerű a mai időszakban. Ő mindig azt mondta, hogy nem vagyunk a meghátrálás emberei. S úgy gondolom, hogy ezt nekünk tovább kell adnunk közösségünkben az itt élő fiataloknak és időseknek is. Hiszen egy ilyen nehéz időszakban, melyben most vagyunk, nem szabad elfeledkeznünk őseinkről, nagyjainkról, és nagyon-nagyon fontosnak tartom azt, hogy megemlékezzünk róluk. Eljöjjünk, itt legyünk, közösségben legyünk, gondoljunk rájuk, próbáljuk megérteni azt, hogy ők mit tettek, s méltó módon élni az életünket itt, folytatni az ő örökségüket.”

A KMKSZ alapító elnöke előtt tisztelgett Takár Károly Katyó ultrafutó, kerékpáros is, aki ezúttal az Aknaszlatina–Visk távot tette meg kerékpárral. Katyó szerint Fodó Sándor olyan legendás alakja volt a kárpátaljai magyarság történelmének, akire méltán emlékezhet az utókor. Takár Károly megjegyezte: „Ahogy én tudnám megfogalmazni, Fodó Sándort a magyarság élharcosának nevezem. Fodó Sándor a kárpátaljai magyarság egyik legnagyobb jelképe. Ő a turul Katyó szemében. […] Az ő múltja, ahogyan ezt a hatalmas nagy akadályokba és mindenféle ellenállásokba ütköző misszióját, küldetését teljesítette a magyarságért Kárpátalján, az ő aurája engem pozitív értelemben véve megfertőzött.”

Az eseményen Czébely Lajos író, helytörténész elevenítette fel Fodó Sándor életének fontosabb momentumait, ránk hagyott szellemi és kulturális örökségét. Ezt követően a megjelentek elhelyezték az emlékezés koszorúit a viski református temetőben.

ve