Nagydobronyi és ráti gyermekotthonokban tett látogatást Herczegh Anita és Gui Angéla

2023. február 28., 14:25 , 1148. szám

A háború kitörésének egyéves évfordulója kapcsán tett látogatást kárpátaljai gyermekotthonokban Herczegh Anita, Áder János volt köztársasági elnök felesége és Gui Angéla, az Egy Vérből Vagyunk alapítvány elnöke. Az intézményeket 2015 óta, az alapítvány megalakulásától fogva támogatják, melynek Herczegh Anita fővédnöke, Gui Angéla pedig alapítója. Az alapítvány az elmúlt évek során számos beruházást és különböző támogatási projekteket bonyolított le az intézményekben.

A látogatás első helyszínén, a nagydobronyi Irgalmas Sama­ritánus Református Gyermek­otthon lakói ünnepi műsorral fogadták a látogatókat, valamint különböző kézműves-foglalkozásokon vettek részt együtt az intézmény gyermekeivel.

Katkó Andrea, a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon igazgatója a látogatás kapcsán elmondta: „Támogatásokból élünk, ezek határozzák meg a mindennapjainkat, ha nincsenek ilyen alapítványok, mint az Egy Vérből Vagyunk, vagy Gui Angéla, akkor igazából nem tudnánk létezni. Ez a fajta kapcsolat és kapcsolódás teszi lehetővé a mindennapi életünket, amely arról szól, hogy 85 gyerek élhet itt. Ahhoz, hogy tudjuk nevelni és ellátni a gyerekeket, ilyen emberekre van szükségünk. Az a plusz, amit ők adnak, leírhatatlan; az, hogy Herczegh Anita sokadik alkalommal látogat el hozzánk, ráadásul a háború egyéves évfordulójakor, az pedig maga a csoda” – fogalmazott az igazgató.

Gui Angéla, az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány alapítója úgy fogalmazott: „Ez a második otthonom, ide már hazajárok. Minden alkalommal, amikor megtehetem, eljövök ide, és most sem volt kérdés, hogy a háború egyéves évfordulóján is kijövök. Hiszen tudjuk, hogy a szeretteink egy nagyon nehéz időszak előtt állnak, és mindenki nagyon félt ezektől a napoktól. A gyermekek különösen, ők mindenféle híreket olvasnak. Számomra nem volt kérdés, hogy ezekben a napokban itt legyek velük, és valójában nem a tárgyi adomány fontos, hanem elsősorban az, hogy itt vagyunk velük, ez biztonságérzetet ad nekik.”

Herczegh Anita, az Egy Vérből Vagyunk alapítvány fővédnöke hozzátette: „Nagyon jó a hangulat, mindig csillogó szemű gyerekekkel lehet találkozni, amikor ide eljövünk. De biztosan benne van a feszültség a gyerekekben, hiszen egy gyereknek nehéz értelmezni, hogy mi zajlik körülötte jelenleg.” Az alapítvány fővédnöke beszélt arról is, hogy a továbbiakban is igyekeznek segíteni a gyermek­otthonokat.

Nagydobronyt követően a delegáció ellátogatott a ráti Szent Mihály Gyermekotthonba is, ahol jelentős beruházások valósultak meg az elmúlt évek során. Többek között megújultak a lakóházak, befejeződött a rehabilitációs központ építése és felszerelése.

Bíró Mária, a ráti Szent Mihály Gyermekotthon igazgatója kérdésünkre elmondta: „A kápolna építése során kerültünk kapcsolatba Herczegh Anitával, segített gyűjtést szervezni nekünk, és így be tudtuk fejezni az épületet. Azóta folytonos a kapcsolat, és mindenben igyekszik segíteni nekünk, bármire van szükségünk.”

                ev