Két beszéd a háborúról

2023. március 1., 10:09 , 1148. szám

Úgy alakult, hogy február 21-én szinte egy időben szólalt fel a világ két vezető atomhatalmának első embere. Néhány nappal az Ukrajna elleni orosz agresszió kezdetének évfordulója előtt Vlagyimir Putyin orosz, majd Joe Biden amerikai elnök beszédének középpontjában is a háború állt.

Putyin: „Ők kezdték”

Vlagyimir Putyin az orosz parlament két házához intézett üzenetében a Nyugatot tette felelőssé az ukrajnai háborúért.

„Ők kezdték a háborút, mi pedig erőt alkalmazunk, hogy megállítsuk” – mondta, azzal vádolva a Nyugatot és Ukrajnát, hogy állítólag Oroszország elleni agressziót készítettek elő.

Putyin szerint jelenleg Ukrajnát gazdaságilag, politikailag és katonailag is megszállva tartják a nyugati országok, köztük az USA.

„Nem állunk háborúban Ukrajna népével. A kijevi rezsim túsza lett” – ismételte meg Putyin szokásos narratíváját, miszerint nem harcol az egyszerű emberek ellen, elhallgatva ugyanakkor, hogy a háborúnak civilek ezrei estek már áldozatul.

Azt sugallta, hogy Ukrajna lakossága nem támogatja kormányát, holott a közvélemény-kutatási adatok szerint az ukránok abszolút többsége támogatja a kormányt és az Ukrán Fegyveres Erőket az orosz agresszió visszaverésében – mutat rá összeállításában a BBC News Ukrajina.

Az orosz elnök megemlítette a Nyugat által Ukrajnának szállított fegyvereket is.

„Minél több nagy hatótávolságú rendszert szállítanak Ukrajnának, annál távolabb toljuk el a fenyegetést határainktól” – ígérte Putyin.

„Egy helyi konfliktust globálissá szándékoznak változtatni. Reagálni fogunk erre. Már hazánk létezéséről van szó. Lehetetlen legyőzni Oroszországot a csatatéren” – biztosított Putyin.

„Körültekintően és következetesen fogjuk megoldani az előttünk álló feladatokat, lépésről lépésre” – vázolta fel a háború további menetét.

Putyin szólt beszédében a Nyugat „erkölcsi hanyatlásáról”.

„A Nyugat a perverziót, köztük a pedofíliát az élet normájának nyilvánítja” – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy az oroszoknak kötelességük megvédeni gyermekeiket a leépüléstől és a degenerációtól.

„Nyilvánvaló, hogy a Nyugat megpróbálja megingatni és megosztani társadalmunkat. A nemzetárulókra fog alapozni, akiknél mindig ugyanaz a mérge van a saját népük és a szülőföldjük iránti megvetésnek, és az a vágyuk, hogy eladva e mérget azoknak, akik készek fizetni érte, pénzt keressenek” – mondta az orosz elnök azokra utalva, akik nem támogatják őt és a háborút.

Putyin súlyos bejelentéssel zárta beszédét. Közölte, Oroszország felfüggeszti részvételét a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött Új START megállapodásban. Szerinte a Nyugat jelenleg ellenséges az Oroszországi Föderációval szemben. Sőt kijelentette: állítólag amerikai szakértők segítettek Ukrajnának a drónok modernizálásában, hogy csapást mérjenek a stratégiai repülőterekre Oroszország belsejében. Ebben a helyzetben lehetetlennek tartotta, hogy országa továbbra is részese legyen az Új START megállapodásnak.

A szerződéshez való visszatérést Oroszország feltételhez kötötte: a Nyugat adjon tájékoztatást a nukleáris fegyverek teljes csapásmérő potenciáljáról – nemcsak az Egyesült Államokéról, mint a megállapodás aláírójáéról, hanem más NATO-országokéról, például Nagy-Britanniáéról és Franciaországéról is.

Emellett Putyin jelezte, hogy az Egyesült Államok láthatóan nukleáris fegyvereinek tesztelésére készül. Az orosz elnök elrendelte, hogy országában is haladéktalanul végezzenek hasonló előkészületeket a tesztekhez.

„Senkinek nem lehetnek olyan illúziói, hogy a globális stratégiai paritás (az atomfegyverekben) megsemmisíthető” – figyelmeztetett Vlagyimir Putyin.

Biden: „Ukrajnát soha nem fogja legyőzni Oroszország”

Joe Biden amerikai elnök múlt héten váratlan kijevi látogatása után Lengyelországba utazott. Varsóban mondott beszédét máris történelmiként emlegetik – írta a korrespondent.net.

„Lehetetlen lecsillapítani az agresszort, a hatalomvágyát. Azt mondjuk neki: nem, nem és még egyszer nem... Egy diktátor, aki éveket töltött a birodalom újjáépítésével, soha nem fogja elfojtani az emberek szabadságszeretetét, a kegyetlenség soha nem töri meg a szabad emberek akaratát, és Ukrajnát soha nem fogja legyőzni Oroszország. Soha” – tette hozzá.

Biden beszédében emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy évvel ezelőtt „indította meg az Ukrajna elleni halált hozó támadást”.

„Egy évvel ezelőtt a világ Kijev bukására készült. Nos, én most érkeztem Kijevből és elmondhatom, hogy Kijev erős. Kijev szabad” – mondta Biden.

Jelezte azt is, megtiszteltetés volt számára, hogy meglátogathatta az elesett ukrán hősök emlékművét Kijevben.

Biden szerint az egész világot próbára tette az Oroszország által egy éve megindított háborúra adandó válasz. „Reagáltunk, reagálni fogunk, egységesek leszünk és a világ nem fogja elfordítani a tekintetét” – szögezte le.

Elmondása szerint Putyin arra számított február 24-én, amikor tankjai behatoltak Ukrajnába, hogy az ukrán nép meghátrál.

„De az ukrán nép nagyon bátor volt..., nagyon egységesek voltunk, a demokrácia nagyon erős volt” – fogalmazott az amerikai elnök.

Biden szerint ugyanakkor a szabadság védelme hosszú folyamat, és nehéz idők várhatnak Ukrajnára.

„Ukrajna harcol az invázió ellen, ez sokáig tarthat, és sok lesz még a tragédia” – figyelmeztetett, biztosított azonban, hogy az Egyesült Államok és partnerei támogatni fogják Kijevet a függetlenségért vívott harcában.

Hangsúlyozta, hogy a NATO „egységesebb, mint valaha”. Hiszen ebben a háborúban a szabadság a tét – tette hozzá.

Szerinte Oroszország fegyverként használja az erőszakot a háborúban, megpróbálja elorozni Ukrajna jövőjét azzal, hogy ukrán gyerekeket hurcol el szülőföldjükről, kórházakat, iskolákat, árvaházakat stb. vesz tűz alá. Ukrajna támogatása a Nyugat részéről azonban „nem fog gyengülni” – jelezte Biden hozzátéve, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei „nem fáradnak bele” a háborúba.

Az amerikai elnök egyben támogatásáról biztosította Fehéroroszország és Moldova polgárait, akik a demokrácia felé akarnak haladni.

Joe Biden reagált Putyin korábban elhangzott beszédére.

„Oroszország polgáraihoz szeretnék szólni. Az Egyesült Államok és az európai országok nem akarják elpusztítani Oroszországot. Nem tervezzük megtámadni Oroszországot, ahogyan Putyin mondta ma. Békében akarunk élni. Nem vagyunk az önök ellenségei” – mondta az amerikai elnök.

Ugyanakkor nem hagyott kétséget afelől, az USA mindent megtesz azért, hogy „Oroszország magas árat fizessen” a fegyveres agresszióért.

Az amerikai elnök felvázolta a lehetőségeket.

„Putyin elnök a háborút választotta, és az ő döntésétől függ, hogy meddig tart a háború. Meg tudja állítani a háborút. Ha az Oroszországi Föderáció leállítja a támadást és kivonul Ukrajnából, a háború véget ér. Ha Ukrajna áll meg, az a véget fogja jelenteni Ukrajna számára. Biztos vagyok benne, hogy Ukrajna ki tud állni magáért” – adott hangot meggyőződésének az Egyesült Államok elnöke.

(ntk/bbc.com/korrespondent.net)