Menekülteket segítő programot indított a Katolikus Karitász Kárpátalján

2023. március 1., 15:19 , 1149. szám

Már egy éve annak, hogy az első nagyobb belső-ukrajnai menekülthullám elérte Kárpátalját. Sokan az elmúlt időszakban már hazatértek, viszont ma is élnek vidékünkön olyan áttelepültek, akiknek nincs hová visszatérniük. A Kárpátaljai Szent Márton Karitász ezen személyek támogatására kezdte el új programját, amellyel segíteni szeretnék a belföldi menekültek beilleszkedését, illetve segítséget nyújtani számukra, hogy feldolgozzák azokat a megpróbáltatásokat, amelyekkel szembe kellett nézniük.

Felmérve az itt élő családok igényeit, megkezdődtek a foglalkozások Beregszászban.

„Ez a program megyeszerte mindenhol zajlik más-más formában, ezért is végeztünk saját felmérést, hogy az itteni emberek mit szeretnének, és mire van szükségük. Az eredmények alapján pedig célirányosan tudunk segíteni nekik” – fogalmazott Harapkó Marianna, a Beregszászi Járási Szent Anna Karitász igazgatója.

A Szent Anna Karitász a háború kezdete óta támogatja a menekülteket. A gyermekes családoknak külön Facebook-csoportot is létrehoztak, és kérésükre magyar nyelvtanfolyamokat is szerveztek, hogy jobban megértsék az itt élőket és tudjanak alkalmazkodni.

„A csoport célja az áttelepült édesanyák és gyermekeik mentális, lelki egészségének megőrzése. Különböző felméréseket követően azonban többen is érdeklődtek a magyarnyelv-tanulás iránt, ezért úgy gondoltuk, hogy ennek a csoportnak legyen egy olyan része, ahol a belső menekültek igény szerint tanulhatnak magyarul” – mondták a szervezők.

A nyelvtanulás mellett több más része is lesz a most induló programnak, hiszen a szervezők úgy vélik, az otthonaikat közel egy éve elhagyó családoknak fontos, hogy figyeljen rájuk valaki. Terveik szerint kézműves-foglalkozásokkal, kirándulásokkal, kutyaterápiával és sok más programmal szeretnék élhetőbbé tenni az ő életüket Kárpátalján.

Natalia Kukla, aki tavaly márciusban érkezett családjával Kárpátaljára, így fogalmazott: „Az első hónapok nagyon nehezek voltak számunkra, de a Karitász támogatásának hála, könnyebb volt elviselni. Azért is iratkoztam be a nyelvi kurzusra, mert érdekelnek a különböző nyelvek, hiszen ahány nyelvet ismersz, annyi ember vagy egyszerre.”

A Szent Anna Karitásznak jelenleg több programja is fut, amelyekkel a menekültek mellett helyi rászorulókat is támogatnak. A közelmúltban kezdték el a műtrágya kiosztását azon gazdák számára, akik tavaly a Magyarok Kenyere program keretén belül a karitásznak adták át az adományaikat. Illetve azok számára is megelőlegezik, akik nyáron nem tudtak adományozni, azonban idén már szeretnének.

A menekülteknek szóló programok egész tavasszal folytatódni fognak. A tervek szerint az első alapfokú nyelvi tanfolyam tizenöt, alkalmanként másfél órás foglalkozásból áll, és igény esetén folytatni fogják az oktatást.

TV21 Ungvár/K. K.