Potápi Árpád János: Minden magyar számít

2023. március 1., 10:36

Minden magyar számít, éljen akár Magyarországon, a Kárpát-medencében vagy pedig a diaszpórában bárhol – jelentette ki a Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára múlt szombaton.

Az államtitkár a másfél hetes, Ausztráliában és Új-Zélandon tett látogatása végén telefonon azt mondta: a magyarság létszáma nem olyan nagy, hogy a kormány megengedje magának, hogy bárkiről is lemondjon. Beszámolt arról, hogy Új-Zélandon Christchurchben és Aucklandben járt, ahol a helyi magyar szervezetek vezetőivel, illetve tagjaival találkozott és előadásokat tartott.

Új-Zélandon körülbelül 4 000-5 000 magyar él, akik között még vannak olyanok is, akik 1956-ban telepedtek le. A nagyobb közösségek Christchurchben, Aucklandben és Wellingtonban élnek. Az államtitkár szembeötlőnek nevezte, hogy Aucklandben a fiatal magyarok milyen jól „megszervezték magukat”: sok a családos, és arra törekednek, hogy a gyermekeiknek is továbbadják a magyar identitást.

A diaszpóra támogatása kapcsán azt mondta: a Kőrösi Csoma Sándor-program érintheti a helyi magyar közösségeket, és már a Diaszpóra Programra is lehet jelentkezni, amelyben évente ezer külhoni fiatalt hoznak Magyarországra a világ minden tájáról. Hozzátette: Ausztráliában és Új-Zélandon is találkozott olyanokkal, akik részt vettek már a programban, amelyet a Rákóczi Szövetség koordinál.

Potápi Árpád János elmondta azt is, hogy körülbelül 2,5 millió magyar él a világban; a kormány számára kiemelten fontos, hogy ők megőrizzék kultúrájukat, identitásukat, valamint nyelvüket, és kapocs legyenek Magyarország és azon ország között, ahol élnek.

Felidézte, hogy Csenger-Zalán Zsolt, Magyarország ausztráliai nagykövete társaságában az ausztráliai Gold Coaston találkozott a helyi magyarok képviselőivel. Az esemény a XVII. Ausztráliai Magyar Kulturális Találkozó keretében zajlott.

A találkozót háromévente rendezik meg Ausztráliában, a mostani összejövetelt az Ausztráliai Magyar Szövetség és a Queenslandi Magyarok Kulturális Szövetsége szervezte – tájékoztatott az államtitkár. Hozzátette, hogy Gold Coast mellett Sydney-ben is látogatást tett.

(MTI/Kárpátalja)