NMT 2023: Két tárgy lesz kötelező a felvételin

2023. március 3., 08:14 , 1148. szám

Idén a felsőoktatásba jelentkezők nemzeti multidiszciplináris teszt (національний мультипредметний тест – NMT) formájában tehetnek felvételi vizsgát, amelynek kötelező tárgyai a matematika és az ukrán nyelv lesznek. A harmadik tárgyat a felvételiző önállóan választhatja meg – közölte február 23-án Telegram-csatornáján Szerhij Skarlet oktatási és tudományos miniszter, akit az RBK–Ukrajina idéz.

A tárcavezető jelezte, hogy a parlament 285 igen szavazattal elfogadta a 2023-as felsőoktatási felvételi eljárás rendjéről előterjesztett kormányjavaslatot.

„Így a 11. osztályos tanulók mentesülnek a DPA (állami összegző attesztáció – a szerk.) letétele alól. A felsőoktatási tanulmányokhoz szükséges felvételi vizsga NMT formátumban lesz lebonyolítva” – közölte Skarlet.

Hozzátette, a teszt három tárgyból áll majd: két kötelezőből és egy választhatóból. Az ukrán nyelv és a matematika a kötelezők. A harmadik tárgyat a jelentkező maga választhatja ki a megadott listából: Ukrajna története, idegen nyelv, biológia, fizika, kémia.

Az NMT-tesztekben a külső független értékeléshez (ZNO) kifejlesztett feladatokat fognak alkalmazni, ezért érdemes a megfelelő program szerint felkészülni.

Az Ukrán Oktatásminőség-értékelési Központ legkésőbb 2023 májusáig elkészíti az egyes NMT-blokkok demonstrációs változatait. Minden résztvevőnek lehetősége lesz megismerkedni azokkal.

Ami a tesztkérdések számát illeti, ukrán nyelvből 30, matematikából 22 feladat lesz. Ukrajna történelméből 30, idegen nyelvekből 32, fizikából 20, biológiából és kémiából pedig 30-30 feladatra lehet számítani.

A diák 180 percet kap a teszt kitöltésére, amit önállóan oszthat be.

A tesztírásra két alkalmat – „szessziót” – terveznek biztosítani. A fő alkalom júniusban, a pótalkalom június–júliusban kerül lebonyolításra. A pótalkalmon azok a jelentkezők vehetnek részt, akik ezt megelőzően alapos okból nem írták meg a tesztet.

Korábban több civil szervezet tiltakozásának adott hangot, amiért a történelem kikerült az NMT kötelező tárgyai közül – emlékeztet az Ukrajinszka Pravda életmódmagazinja, az Élet (Життя). A Reanimációs Reformcsomag Koalíció nyilatkozatát, amelyben a történelem kötelező vizsgatárggyá tételére szólítanak fel, a koalíciót alkotó több mint két tucat civil szervezet írta alá januárban, amikor fény derült az Oktatási és Tudományos Minisztérium szándékára.

Az Ukrajna története kötelező vizsga eltávolítása a teljes körű háború idején „hátrányosan fogja befolyásolni a végzősök nemzeti tudatának formálódását”, hangsúlyozza a nyilatkozat.

2021-ben a külső független értékelés (ZNO) résztvevőinek 18%-a a minimálisan elégséges pontszámot sem érte el Ukrajna történetéből. Az aláírók rámutatnak: ez már úgyis azt jelenti, hogy nem rendelkeztek az alapvető ismeretekkel Ukrajna múltjáról, függetlenségéről és területi integritásáról.

„Eltávolítani Ukrajna történetét az NMT kötelező tárgyai közül annyi, mint segíteni Oroszországnak győzni a jövő generációk fejében!” – hangsúlyozták a civilek.

(zzz/rbc.ua/life.pravda.com.ua)