Az MRSZ 2,5 millió forint értékű adománnyal segíti a kárpátaljai iskolákat

2023. március 5., 14:07 , 1149. szám

A Magyar Református Szeretetszolgálat 2,5 millió forint értékben adott át adományokat a kárpátaljai oktatási intézmények számára. Az átadásra a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán került sor. A háború kitörése óta az MRSZ eddig 29 helyszínen nyújtott segítséget több mint 200 000 embernek, 1 000 tonna adományt juttatott Ukrajnába, amelyből 600 tonna Kárpátaljára került.

Orosz Idlikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke elmondta: „Ma a Magyarországi Református Szeretetszolgálat adományát vehette át öt oktatási-nevelési intézmény, ezek között óvodák és iskolák. A segítségnek köszönhetően áramszünet esetén is tudnak majd működni az intézmények, hiszen így van egy bizonyos fokú stabilitás és biztonság az intézmények számára. Még a tavaly felmérést készített a pedagógusszövetség, hogy melyik oktatási intézményben mire lenne szükség az áramkimaradások idején. Ezt követően segítségért fordultunk a nagyobb segélyszervezetekhez. Ez a mostani segítség ennek fényében érkezett, amiért köszönet illeti a segítőket” – jegyezte meg Orosz Ildikó.

Katona Viktória, a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) ügyvezető-helyettese kérdésünkre válaszolva elmondta: „A tűzhelyek és aggregátorok mellett a szeretetszolgálat kiegészítette a támogatásokat higiéniai eszközökkel és minden olyan szerrel, amely fontos lehet egy óvodában vagy iskolában. A szeretetszolgálat igyekszik a gyakorlatban is kifejezni azt, hogy egy nemzettest része vagyunk. Azonban nemcsak a határon túli magyarok számára nyújtottunk segítséget, hanem minden olyan menekültnek, aki a háború miatt elhagyni kényszerült otthonát. Ha ezeket az adományokat mi át tudjuk adni, számunkra ez örömteljes. Isten dicsőségére embertársaink javát szolgálja segítségünk” – fogalmazott.

A támogatásban részesülő intézmények: a Beregsomi Óvoda, a Nagybégányi Gimnázium, a Sáros­oroszi Gimnázium, a Nagygejőci Gimnázium és az Eszenyi Középiskola képviselői a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola udvarán vehették át az adományt.

Ezt követően a szeretetszolgálat a Nagyberegi Református Líceumba szállított tartós élelmiszert.    

ev