Töretlen az MCC segítségnyújtása Kárpátalján

2023. március 6., 08:46 , 1149. szám

Újabb segélyszállítmány érkezett Kárpátaljára. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) diákjai és munkavállalói ezúttal könyveket, ruhákat és elektronikus eszközöket gyűjtöttek, hogy segítsék külhoni diáktársaikat, családjaikat és magyar nemzettársaikat.

A háború kitörése óta már nem először érkezik adomány az MCC anyaországi képviselőitől. Eddig több mint 13 ezer tonna élelmiszer, tisztálkodási szer és egyéb szükséges tárgyi adomány gyűlt össze.

Az MCC mostani segélyszállítmánya egy újabb diákkezdeményezés keretében valósult meg.

„Intézményünkben számos olyan egyetemiprogram-hallgató van, akik nem közömbösek a kárpátaljai magyar nemzettestvéreik iránt, és folyamatosan azon dolgoznak, hogy újabb ajándékokkal tudják megörvendeztetni a kárpátaljai MCC-s diáktársaikat” – hangsúlyozta Dobsa Beáta, az MCC beregszászi régióvezetője.

A mostani alkalommal az MCC-s diákok a szervezet logójával ellátott pulóverekkel és külső akkumulátorokkal gazdagodhattak.

Az adomány másik része pedig a Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Líceum könyvtárát hivatott gyarapítani, hiszen a Mathias Corvinus Collegium és a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium közös könyvgyűjtésének köszönhetően 505 kötelező olvasmányból álló csomagot kapott az intézmény.

Zseltvay-Vezsdel Emese, az iskola igazgatónője köszönetét fejezte ki a könyvcsomag kapcsán, hiszen a könyvek – főképp a kötelező olvasmányok – gyakran kölcsönzött elemei az iskola könyvtárának, így azok pótlása is létfontosságú.

A mostani segélyszállítmányt személyesen is elkísérte több olyan MCC-s diák, akik részt vettek a gyűjtésben is. Az anyaországi fiatalok szerint az adományozási kedv továbbra is kitart. Azonkívül, hogy az MCC berkein belül töretlen a támogatási kedv, azt tapasztalják, hogy a közvetlen környezetükben élők hozzáállása is hasonló ehhez az ügyhöz.

„Legfőbb célunk a mostani adományátadással, hogy biztosítsuk a kárpátaljai magyar közösséget, hogy számíthat az anyaország támogatására, illetve ezzel is szerettük volna megerősíteni a külhoni magyarságot kultúrájában, magyar identitásában” – fogalmazott Réti Gergely, az MCC jogászhallgatója.

A Mathias Corvinus Collegium a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézménye, amely 1996 óta végzi tevékenységét, immár 7 000 magyar fiatalnak biztosít közcélú, ingyenes tehetséggondozási programokat. Az MCC nem országhatárokban, hanem nemzetben gondolkodik, ezért szívén viseli a határon túli magyarság sorsát. Ennek jó példája a mostani összefogás is.

TV21 Ungvár/K. K.