Lembergben járt Zelenszkij elnök

2023. március 7., 16:33 , 1149. szám

Volodimir Zelenszkij elnök március 3-án Lemberg­ben (Lvivben) találkozott Roberta Metsolával, az Európai Parlament (EP) elnökével, akivel többek között az ukrán békeképlet előmozdítását vitatták meg. Ezzel párhuzamosan a galíciai nagyvárosban United for Justice (Egyesülve az igazságért) címmel március 3–5-én nagyszabású nemzetközi konferenciára került sor az ukrán igazságügyi hatóságok szervezésében Oroszország agressziós bűncselekményeinek kivizsgálásáról és a bűnösök felelősségre vonásáról. Volodimir Zelenszkij Lembergben fogadta Egils Levits lett köztársasági elnököt.

Megingathatatlan támogatás

Az ukrán államfő és az Európai Parlament elnöke megvitatta az Ukrajna által javasolt békeképlet előmozdítását és a résztvevők széles körének, elsősorban a déli országok bevonásának kilátásait a békét támogató majdani csúcstalálkozó megszervezésébe – jelentette a találkozóról a Jevropejszka Prvada az államfő sajtószolgálatára hivatkozva. Zelenszkij azt is hangsúlyozta, hogy Ukrajna célja mielőbb befejezni az Európai Bizottság ajánlásainak végrehajtását, s már idén megkezdeni a tárgyalásokat az EU-csatlakozásról.

A felek megvitatták az Európai Parlament ukrajnai összekötő irodájának működését, amely reményeik szerint hozzá fog járulni az együttműködés erősítéséhez és az európai integrációs folyamatok felgyorsításához.

„Az Európai Parlament elnöke megingathatatlan támogatásáról biztosította a nemcsak önmagát, hanem Európát is védő országunkat a teljes körű orosz agresszióval szemben, valamint az úton a csatlakozás felé az európai családhoz, amelynek Ukrajna elválaszthatatlan része” – fogalmazott az ukrán Elnöki Hivatal.

Metsola lembergi sajtótájékoztatóján arról beszélt, az Európai Parlament reméli, hogy a lehető leghamarabb – még ebben az évben – megkezdődnek a tárgyalások Ukrajna uniós csatlakozásáról – számol be a korrespondent.net. Elmondása szerint lenyűgözi őt „az az haladás, amelyet Ukrajna elért az Európai Bizottság ajánlásaival kapcsolatban”. Metsola úgy vélte, hogy az EU-nak is meg kell felelnie e haladás sebességének.

Putyinékat el kell ítélni

Ukrajna elnöke Lembergben részt vett a United for Justice címmel megrendezett konferencián. Beszédében Volodimir Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a nemzetközi jog érvényesülése akkor bizonyosodik be, ha Vlagyimir Putyin orosz elnököt és társait törvényesen elítélik az Ukrajnában elkövetett bűncselekményekért.

„Az ukrán államot és a civilizált világ rendjét az orosz agresszió miatt ért valamennyi bűnre és igazságtalanságra válaszul nekünk önökkel minden szükséges lépést meg kell tennünk az egyetlen eredmény érdekében, amely egyesíti a civilizált világot, tanúsítja a nemzetközi jog uralmának valóságát, éspedig: Vlagyimir Putyin, az Oroszországi Föderáció elnöke és minden cinkosa ellen törvényes és méltányos ítéletet kell hozni mindazért, amit elkövettek” – mondta az államfő.

Ezzel kapcsolatban felszólított, hogy az ENSZ Közgyűlése fogadja el a különleges törvényszék létrehozását támogató ukrán határozattervezetet.

„Az első dolog, amit el kell érnünk, az az, hogy az igazságért létrejött uniónk erőteljes lökést adjon az ukrán határozattervezetnek az ENSZ Közgyűlése általi elfogadásához, amely hozzájárul majd a különleges törvényszék létrehozásához Oroszország Ukrajna elleni agressziója ügyében” – fogalmazott Zelenszkij.

Hangsúlyozta, a törvényszék lesz a láncszem, amely áthidalja azt a problémát, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság nem emelhet vádat kifejezetten agresszió bűntette miatt.

Amint arról az Elnöki Hivatal korábban beszámolt, Ukrajna szövetségeseivel és partnereivel együtt három modellt dolgozott ki az orosz agressziós bűncselekményekkel foglalkozó különleges törvényszék felállítására és működésére. Az egyik ilyen modell a különleges törvényszék létrehozása Ukrajna ENSZ-szel kötendő megállapodása alapján, az ENSZ Közgyűlése erre vonatkozó határozatának elfogadásával.

Nemzetközi központ az agresszió kivizsgálására

A konferenciához kapcsolódóan az Eurojust (az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség), valamint a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) támogatásával és finanszírozásával létrehozott Közös Nyomozócsoporthoz (JIT) csatlakozott országok (Ukrajna, Litvánia, Lengyelország, Észtország, Lettország, Szlovákia és Románia) főügyészei március 4-én, szombaton aláírták az Oroszország agressziós bűncselekményeit vizsgáló, hágai székhelyű Nemzetközi Központ létrehozásáról szóló megállapodást.

Andrij Kosztyin ukrán főügyész elmondta, a Központban dolgozó ügyészek feladata lesz összegyűjteni az agressziós bűncselekmények bizonyítékait. Közölte azt is, hogy Ukrajna Főügyészi Hivatala a hágai Központ rendelkezésére kívánja bocsátani az agressziós bűncselekmények rendelkezésére álló bizonyítékait.

Az előzetes tervek szerint a Központ 2023 júliusában kezdi meg működését.

Lettország támogatja Ukrajna európai integrációját

Volodimir Zelenszkij – ugyancsak Lembergben – megbeszélést folytatott Egils Levits lett köztársasági elnökkel.

Az ukrán államfő megköszönte kollégájának és Lettország egész népének, hogy lankadatlanul támogatják Ukrajnát a területi integritásért folytatott harcában, valamint az Európai Unióba és a NATO-ba való integrálódás útján.

A felek megvitatták az ukrán hadsereg megerősítésének lehetőségeit, aminek fel kell gyorsítania az ukrán területek felszabadítását az orosz megszállás alól. Ukrán részről átadták a kiemelt védelmi igényeket tartalmazó dokumentumot.

Az államfők Közös Nyilatkozatot írtak alá, amelyben Lett­ország támogatja Ukrajna teljes körű európai és euroatlanti integrációját.

(hk/eurointegration.com.ua/president.gov.ua/korrespondent.net)