Dokumentumszínházi előadással emlékezik Petőfi Sándorra a nagyváradi Szigligeti Színház

2023. március 8., 15:08 , 1149. szám

Dokumentumszínházi előadással emlékezik a 200 éve született Petőfi Sándorra március 15-én a nagyváradi Szigligeti Színház – közölte a teátrum.

A partiumi város magyar színháza olyan előadással szándékszik megünnepelni a jubileumi érvfordulót és az ahhoz kapcsolódó emlék­évet, amely minden generáció számára élményszerűen kelti életre Petőfi Sándort, „akinek ellentmondásos és lenyűgöző személyisége, költészete, bátorsága, hazaszeretete a mai napig fényt vet ránk” – írták az MTI-nek küldött közleményben.

A természet vadvirága – Petőfi 200 című előadást Novák Eszter művészeti vezető rendezte, aki naplókból, levelekből, levelezésekből, kordokumentumokból, kortársak és az utókor megszólalásaiból és versekből dolgozott.

Az előadással a rendező történetet mesél, Petőfit, Szendrey Júliát és kortársaikat szólaltatja meg – áll a közleményben, amely szerint a produkció olyan találkozásokat, végzetszerű pillanatokat elevenít meg, amelyek nagyon is valóságossá teszik a befogadó számára Petőfi alakját.

„Kevés zsenivel találkozhatunk személyesen, ha egyáltalán megadatik, hogy találkozzunk – ez az előadás a lehetetlent kíséreli meg lehetővé tenni: egy mély találkozást Petőfi Sándorral, az emberrel” – fogalmaznak a közleményben.

Az előadás bemutatóját március 15-én tartják a Szigligeti Színház nagytermében. Az ezt megelőző napokban a teátrum ötnapos előadás-sorozattal várja közönségét abból az alkalomból, hogy átveszik az egykori Transilvania mozi felújított és színházi stúdióvá alakított termét.

(MTI/Kárpátalja)