NMT: Mi a baj a tesztküszöbbel?

2023. március 8., 16:35 , 1149. szám

A felsőoktatásba készülők többségének a jelentkezéshez meg kell írnia a nemzeti multidiszciplináris tesztet (NMT). A 100-as átmenő pontszámhoz a 100–200-as skálán az NMT résztvevőinek el kell érniük a „tesztküszöböt”, amelyet idén a helyes válaszok 10%-ában határoztak meg minden tárgyból. Több szakértő is túl alacsonynak tartja ezt a küszöböt – derül ki az Ukrajinszka Pravda életmódmagazinja, az Élet (Життя) összeállításából.

Az Ukrán Oktatásminőség-értékelési Központ (UCOJO) tájékoztatása alapján ukrán nyelvből a „küszöb” eléréséhez az NMT résztvevőjének a megszerezhető 45-ből 5 tesztpontot kell elérnie. A többi tárgyat illetően az elvárások a következők:

– a „küszöb” matematikából – 4 pont,

– Ukrajna történetéből – 6 pont,

– idegen nyelvből – 4 pont,

– fizikából – 4 pont,

– kémiából – 4 pont,

– biológiából – 5 pont.

Miután végeztek a tesztírással, a résztvevőket tájékoztatják az egyes tantárgyi blokkokért kapott tesztpontok számáról. Az UCOJO szerint ez a rendszer lehetővé teszi, hogy a jelentkezők közvetlenül a teszt befejezése után önállóan meghatározzák az elért eredményt.

Ivanna Kobernik, az Okos Oktatás („Смарт Освіта”) civil szervezet társalapítója azonban úgy véli, hogy a 10% csak egyfajta „egészségügyi minimum”.

Kobernik pozitívumnak tartja, hogy ebben az évben egyáltalán meghatároztak valamilyen küszöböt, ugyanakkor rámutat: a 10% valószínűleg a legalacsonyabb küszöb a szabványosított tesztelésben a világon.

„Tavaly a gyerek, aki egyszerűen kitalált egyet a 20 teszt­feladatból, 120 pontot kapott a 100–200-as skálán, és máris joga volt felvételizni az egyetemre. Az UCOJO jelentése szerint az elmúlt évben az NMT-t 100–120 ponttal teljesítők száma kevesebb, mint 3% volt, míg a korábbi években tantárgytól függően 8–15%-ot tett ki az ilyen végzősök aránya. Ezzel a megközelítéssel igazságosabb, ha mindenkit egyszerűen felvesznek tesztek nélkül az egyetemekre. Igaz, akkor probléma lesz az ehhez szükséges férőhelyekkel és költségvetési pénzzel” – mutat rá Kobernik.

Elmondása szerint a háborús helyzet és a tanulási nehézségek ellenére ez a megközelítés a tanulók tudásának értékelésében általános negatív következményekkel járhat.

„Kezdetben a tudás nélkül jelentkezőkből hallgatók lesznek, majd szakemberek. Szeretne egy alapismeretekkel sem rendelkező orvoshoz menni rendelésre? Ezért a jelenlegi küszöb, amelynek leküzdéséhez 2 helyes választ kell adni, az »egészségügyi minimum«” – véli Kobernik.

Mikita Andrejevnek, az Oktatási és Tudományos Minisztérium (MON) kollégiumi tagjának véleménye nem tér el lényegesen Kobernikétől. Elmondása szerint a ZNO-teszteken még békeidőben is a „találgatási küszöb” szintjén volt a minimális bejutási pontszám, ami nem tette lehetővé a hallgatók valós tudásának igazságos értékelését, a mostani pedig még annyira sem.

„Bár ez a 10 százalékos küszöb a jelentkezők »minősége« szempontjából szomorú, a korábbi évekhez képest globálisan semmi sem változott” – tette hozzá.

Véleménye szerint az egyik oka annak, hogy idén 10 százalékos „minimális küszöböt” határoztak meg, az az államérdek, hogy a fiatalok Ukrajnában maradjanak, és itt szerezzenek tudást ahelyett, hogy külföldre mennének.

„Jelenleg bizonyos értelemben indokolt lehet az a stratégia, hogy mindenkit felveszünk, aki egyszerűen eljött a tesztre” – jegyezte meg a MON kollégiumának tagja.

Jehor Sztadnij, a Kijevi Közgazdasági Iskola első rektorhelyettese ugyanakkor nem ért egyet ezzel az állásponttal, mert szerinte minden diáknak és tanárnak érdekeltnek kell lennie abban, hogy ne menjenek egyetemre azok, akik tudásuk és készségeik alacsony szintje miatt nem tudják elsajátítani a programot.

„Az ilyen emberek általában nem tanulnak, néha akadályozzák a többi diák oktatását, túlzott terhet rónak a tanárokra. A legjobb egyetemek igyekeznek a legjobb jelentkezőket megszerezni” – hangsúlyozta.

Sztadnij emlékeztetett, hogy még a korábbi években, amikor a küszöb valamivel magasabb volt 10%-nál, a szakértők megállapították, hogy ez túl alacsony ahhoz, hogy „levágják” azokat a jelentkezőket, akik nem lesznek képesek elsajátítani a programot. Sztadnij a Kijevi Közgazdasági Iskola példáján magyarázta el, milyen lehet a minimális átmenő pontszám:

„Számunkra nem felel meg a 10%-os szint. A legutóbbi kampányban mi (a KKI) saját belső küszöböt határoztunk meg, amely 30%-kal volt egyenlő. A gyakorlat azt mutatja, hogy még ez sem elég, ezért a mostani felvételkor az 50–60%-os lehetőségeket fogjuk mérlegelni. És ez csak az okmányok benyújtásához szükséges, még nem biztos, hogy az illető túljut a (felvételi) versenyen. Tesszük ezt azért, mert szeretnénk, hogy minden diákunk rendelkezzen a szükséges szinttel, jóérzéssel tanuljon, illetve hogy a tanárok valóban át tudják adni a tudást és a készségeket” – fejtette ki Sztadnij.

Már kipróbálható az ukrán teszt

A felvételire készülők már teljesíthetik az NMT demonstrációs tesztjét ukrán nyelvből, amelyet az UCOJO tett közzé. Hatvan perc alatt 30 feladattal kell megbirkózni.

„Legkésőbb májusig minden tantárgyhoz kitesszük a gyakorlóanyagokat” – tájékoztattak a központban.

Az UCOJO megjegyzi, hogy a teszt jelenlegi külalakja eltér attól, amely a valódi NMT-n lesz. Felépítésében, feladattípusaiban és a megoldás időtartamában azonban a demonstrációs anyag hasonló a felvételihez.

Az NMT résztvevői önállóan határozhatják meg a feladatok megoldásának sorrendjét a gyakorlás és majd a felvételi teszt során egyaránt.

A gyakorló változatban – akárcsak a tényleges tesztelés során – lehetőség van visszatérni egyik vagy másik feladathoz és megváltoztatni a választ. A munka befejezése után a jelentkezők azonnal megkapják a teszt eredményét.

Az UCOJO figyelmeztet, hogy sok potenciális résztvevő használja egyszerre a tesztet, így előfordulhatnak fennakadások a munkában.

„Ez az igazi NMT-n nem történhet meg, mert a szervezők korlátozni fogják az egyidejű felhasználók számát” – írja a központ.

Ha nem sikerül megnyitni a tesztet, az UCOJO azt tanácsolja a jelentkezőknek, hogy próbálkozzanak másik böngészővel, valamint ellenőrizzék a számítógép/táblagép/okostelefon biztonsági rendszereinek beállításait.

Emellett az ukrán nyelvvizsga demó verzióját letölthetjük a saját készülékünkre, majd a feladatok elvégzése után a megoldások összevethetők a helyes válaszokkal.

(pszv/life.pravda.com.ua/testportal.gov.ua)