Az elnök megvizsgálta az Oroszország átnevezését kezdeményező petíciót

2023. március 12., 13:15 , 1150. szám

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke megvizsgálta a petíciót, amely indítványozza, hogy változtassák Oroszország hivatalos nevét Moszkóviára – jelentette a korrespondent.net.

Amint a petíció kezdeményezője megjegyzi, régen ezt a nevet használták több európai és néhány ázsiai nyelvben egyaránt. Ez a megnevezés szerepel számos XVI–XIX. századi történelmi térképen is, amelyeket Európában a Moszkvai cárság Oroszországi Birodalommá való átnevezése előtt és után készítettek. Valójában Oroszország mindössze 301 éve létezik, 1721. október 22-e óta, amikor I. Péter moszkvai cár a Moszkvai cárságot Oroszországi Birodalommá kiáltotta ki.

Válaszában Volodimir Zelenszkij jelezte, hogy „a petícióban felvetett probléma alapos tanulmányozást igényel mind a történelmi és kulturális összefüggések, mind a lehetséges nemzetközi jogi következmények tekintetében”.

Az államfő közölte, felkérte Denisz Smihal miniszterelnököt, hogy tudományos intézmények bevonásával tanulmányozzák a kérdést.

Korábban jelentették, hogy az Oroszország átnevezését kezdeményező petíció megszerezte a szükséges 25 ezer aláírást, így az elnök elé kerülhet.

A hírre reagálva Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője kijelentette, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utasítása Denisz Smihal miniszterelnöknek, hogy vizsgálja meg Oroszország Moszkóviává való átnevezésének lehetőségét, „újabb bizonyítéka annak a kísérletnek, hogy Ukrajnából anti-Oroszországot csináljanak”.

(ntk/korrespondent.net)