A KárpátHáz 80 idős emberen segít a Beregvidéken

2023. március 12., 14:32 , 1150. szám

A KárpátHáz civil szervezet tavaly szeptemberben indította el a Beregvidéken a Segítő kezek elnevezésű programját, melynek révén 20 településen 80 idős egyedülálló vagy rászoruló nyugdíjast támogatnak képzett egészségügyi és szociális munkások bevonásával. A napokban a nemzetközi nőnaphoz igazodva ismét csomagokat szállítottak a gondozottak számára, amelyeket a hölgyeknek egy szál virággal is kiegészítettek.

Tóth Győző, a KárpátHáz civil szervezet igazgatója elmondta, hogy a szervezet által szeptemberben indított program nagyon sikeres. „Ez abból fakad, hogy – sajnos – nagyon sok az olyan életkörülmények között élő idős ember a vidéken, akik valóban rászorulnak a segítségnyújtásra. Segítünk nekik a gyógyszereket beszerezni, a közüzemi számlákat befizetni, de számukra már az is sokat jelent, ha a szociális dolgozóink elbeszélgetnek velük” – magyarázta. „A program neve Segítő kezek, így a sikeressége még abból is fakad, hogy a mi irányunkba is sokan nyújtanak segítő kezet” – tette hozzá.

A programba több gondozót vontak be. Egyikük Nagy Andzselika, a Segítő kezek egészségügyi és szociális munkatársa, aki a Nagybégányi kistérségben élőknek segít beszerezni az orvosságokat, élelmiszert, de a legnagyobb segítség, amit adhat, az az odafigyelés – mondja. „Mindig várnak, mert igénylik a beszélgetést, a törődést. Nagyon sok a kétségbeesett, lelkileg sérült ember, főleg a háború miatt. Nagyon sokan egyedül maradtak, hiszen hiányolják a lányaikat, fiaikat, unokáikat, akik külföldre kényszerültek. Igyekszem számukra beszerezni a gyógyszereket, mert az új rendszer alapján elektronikusan kapnak beutalót, viszont sokuknak telefonjuk sincs, vagy már nem jó a látásuk, és nem tudják elolvasni a receptet. A közüzemi számláikat is befizetem, és a boltba is elmegyek a szükséges dolgokért. Viszont a lelki segítség az, ami igazán nagyon nagy segítség a számukra, továbbá én is feltöltődöm velük együtt” – mutatott rá.

A Macsolán élő Németh Márta hosszú időn keresztül volt a beregszászi kórház munkatársa, s tudja azt, hogy a segítség akkor igazán jó, ha önzetlen. Az idős asszony elmondta, hogy nagyon hasznosnak tartja a szervezet által nyújtott segítséget, hiszen már ebben a korban minden támogatás számít. „Egyedül élek, de Istenben bízom, hála és köszönet mindenért” – mondta.

A KárpátHáz munkáját a történelmi egyházak is támogatják, jelenleg pedig a program bővítésén dolgoznak.

Tóth Győző arról is beszélt, hogy a szervezet forrásai sajnos végesek, ezért számukra is jól jön minden segítség. „Megszerveztük azt a szociális hálót, amely 20 községet és 80 rászorultat fed le. Ha lenne további támogatónk, akkor tovább tudnánk bővíteni ezt a hálót. Elsősorban a helyi elöljárók, képviselők tudják megmondani, hogy az adott községben ki az, aki tényleg rászorul. Ma a Nagybégányi kistérségben az egyik idős embernek hoztunk élelmiszercsomagot és egy járókeretet, valóban látjuk, hogy milyen nehéz körülmények között él. Tehát jelenleg 80 rászorulton, nehéz sorsú emberen próbálunk meg segíteni. Nekem meggyőződésem az, hogy ezt a programot folytatnunk kell, és ami tőlünk, illetve a munkatársainktól telik, mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez sikerüljön.”

A program indulását főként a háború miatti elvándorlás motiválta, viszont Tóth Győző elmondása szerint a Segítő kezekkel hosszabb távra terveznek, hiszen akkor is folytatni szándékoznak, ha végre béke lesz az országban.

TV21 Ungvár/Dankai Péter