Helycsere az élen

Labdarúgás

2023. március 15., 11:51 , 1150. szám

Az ukrán élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban a tabella élén telelő Dnyipro–1 pocsékul kezdte az évet. Az együttes nemcsak az Európa Konferencia Ligából esett ki, de a honi pontvadászatban idén lejátszott egyik mérkőzését sem tudta megnyerni. És mivel az üldöző Sahtar Donyeck a Minaj FC elleni elhalasztott bajnokija mellett a másik két meccsét is fölényesen hozta, így a narancssárga-feketék a bajnoki tabellán átvették a vezetést.

A hét végén lejátszott 17. fordulóban a Sahtar a Krivbasz vendégeként nyert magabiztosan, míg a Dnyipro–1 – ungvári ideiglenes otthonában – az utóbbi időben gyengélkedő Dinamo Kijevtől szenvedett vereséget. Ez volt egyébként a dnyipróiak első veresége pályaválasztóként.

Ami a Minaj FC-t illeti, a Volodimir Saran által irányított kárpátaljai együttes a Sahtartól elszenvedett 4-1-es vereséget követően a 16. forduló zárómeccsén 1-0-ra alulmaradt a sereghajtó FK Lviv otthonában, majd a legutóbbi játéknapon Minajban 1-1-re végzett a mezőny első feléhez tartozó Olekszandrijával. Vitencsuk révén már a második percben vezettek a hazaiak, de azt követően szinte csak az Olekszandrijának volt helyzete, amelyek közül a 84. percben Tretyakov egyet értékesített.

A 17. forduló eredményei: Minaj–Olekszandrija 1-1, Dnyi­pro–1–Dinamo Kijev 0-1, Krivbasz–Sahtar Donyeck 0-3, Zorja Lu­hanszk–FK Lviv 3-1, In­hu­lec Pet­ro­ve–Me­ta­liszt Har­kiv 2-1, Csor­no­mo­rec Odessza–Meta­liszt 1925 Har­kiv 1-1, Ve­resz Riv­ne–Vorszk­la Pol­ta­va 2-2, Ruh Lviv–Ko­losz Ko­va­liv­ka 0-1.

Az idén lejátszott három bajnokiján 14-1-es(!) gólkülönbséggel rendelkező Sahtar Donyeck 39 ponttal vezeti a tabellát a 36 ponttal második Dnyipro–1 előtt. A bronzéremért a 34 pontos Zorja és a 33 ponttal rendelkező Dinamo küzd nagyot.

Az alsóházban a 12 ponttal sereghajtó FK Lviv előtt az egyformán 15 ponttal álló Minaj FC és Csornomorec osztja meg a 14. és 15. helyet. A kárpátaljai együttes a hét végén sorra kerülő, 18. fordulóban a Kolosz Kovalivka ellen játszik idegenbeli találkozót. 

(tamási)