„Megtorló csapás”. Újabb rakétatámadás érte Ukrajnát

2023. március 15., 08:55 , 1150. szám

Március 9-ére virradóra Oroszország újabb nagyszabású rakétatámadást hajtott végre Ukrajna ellen. A légiriadót jelző szirénák szinte egész éjszaka szóltak országszerte.

Az Ukrán Fegyveres Erők adatai szerint, melyeket az BBC News Ukrajina idéz, az oroszok ezúttal 81 rakétát lőttek ki Ukrajnára. Nyolc csapásmérő pilóta nélküli repülő szerkezet is szerepelt a jelentésekben. A légvédelemnek 34 rakétát és a drónok felét sikerült lelőnie.

Jurij Ihnat, az Ukrán Fegyveres Erők légierőjének szóvivője a 24 Kanal tévécsatornának nyilatkozva jelezte, hogy az ellenség hat Kindzsal rakétát lőtt ki Ukrajnára. Hozzátette: nem emlékszik rá, hogy az Oroszországi Föderáció ezt megelőzően ilyen nagy számban indított volna hiperszonikus rakétákat Ukrajna ellen.

Bár korábban egyes ukrán illetékesek úgy vélték, hogy mivel véget ért a tél, Oroszország valószínűleg nem fog további csapásokat mérni az energiaszektorra, ezen az éjszakán újabb támadás érte az energia-infrastruktúrát.

Az ország számos régióját célba vették

Kijev. Vitalij Klicsko polgármester 4 óra 25 perc körül számolt be a főváros Holoszijevi és Szvjatosini kerületeiben történt robbanásokról. Elmondta, a Szvjatosini kerületben három sérültet kellett ellátniuk az egészségügyieknek.

Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője közölte, a fővárosban 7 órán át tartott a légiriadó, és ezalatt az oroszok szinte minden típusú légi fegyverüket kilőtték rájuk. Tájékoztatása szerint a légvédelem lelőtte a cirkálórakétákat és a drónokat, egy Kindzsal rakéta azonban infrastrukturális objektumba csapódott.

Lviv megye. A Zolocsivi járásban lakóházakra zuhant egy rakéta. Tűz ütött ki, öt ember meghalt – jelentette a megyei katonai közigazgatás.

Az Elnöki Hivatal közölte, a légvédelmi erők által lelőtt rakéta maradványai zuhantak a Zolocsivi kistérségre. A tűzben három lakóépület, három autó, egy fűtőház, egy garázs és több melléképület is megsemmisült.

Harkiv. Az orosz hadsereg 15 csapást mért Harkivra és a térségre – jelentette Oleh Szinyehubov, a Harkiv Megyei Katonai Közigazgatás vezetője. Az Elnöki Hivatal előzetes információi szerint az ellenség SZ–300-as rakétákkal lőtte a város infrastrukturális létesítményeit.

Harkiv és néhány környező település lakói egy időre áram nélkül maradtak. Ezenkívül rakéta csapódott egy udvarba Piszocsin nagyközségben. Egy 71, illetve egy 74 éves nőt könnyebb sérülésekkel kórházba szállítottak.

Odessza megye. Az orosz hadsereg Odessza megyében is az elektromos infrastruktúrát támadta. Ezenkívül lakóházak is megsérültek – közölte Makszim Marcsenko, az Odessza Megyei Katonai Közigazgatás vezetője. Tájékoztatása szerint a légvédelem hat rakétát és egy drónt lőtt le a megye felett.

Dnyipropetrovszk megye. Rakéták és drónok becsapódását jelentették a megye Dnyiprói, Pavlohrádi, Krivij Rih-i és Nyikopoli járásaiból. A támadás következtében egy ember meghalt, ketten megsérültek – közölte Szerhij Liszak, a megyei katonai közigazgatás vezetője. Az energetikai infrastruktúrát érte kár és néhány iparvállalat is megsérült. Liszak tájékoztatása szerint a légvédelem hét orosz rakétát lőtt le.

Zaporizzsja megye. Az Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint a régióban a kritikus infrastruktúrá­ban keletkezett kár. A jelentés nem tért ki rá, hogy milyen objektumokat ért találat, az Enerho­atom azonban közölte, hogy a hajnali orosz támadások következtében teljesen áram nélkül maradt a Zaporizzsjai Atomerőmű, miután lekapcsolt az ellenség kezére került erőművet az ukrán elektromos hálózattal összekötő utolsó vezeték. A megszállás óta immár hatodszor fordult elő, hogy az erőművet csak a saját generátorai látták el árammal, amíg a hibát ki nem javították.

Más régiókból is érkeztek jelentések

Az Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint három becsapódást jelentettek a Szumi megyei Sosztkáról. Találat ért egy iparvállalatot, több lakóház is megsérül.

Zsitomir megyében kamikaze drónok találtak el egy energetikai objektumot – közölte Vitalij Bunecsko, a megyei katonai közigazgatás vezetője. Közel 150 ezer fogyasztó maradt áram nélkül – tette hozzá.

Mikolajiv megye felett kilenc különböző típusú rakétát lőtt le a légvédelem. Energetikai objektumot ért találat Kirovohrad megye Kropivnicai járásában és Ivano-Frankivszk megyében.

Ternopil megyében rakétamaradványok hullottak a Pidhajci kistérségre. Öt épület sérült meg, köztük egy lakóház – közölte Volodimir Trus, a megyei katonai közigazgatás vezetője. Vinnicja megyéből infrastrukturális objektumot ért rakétatámadásról számoltak be.

Megtorló csapás?

Oroszország 2022. október 10-én, hétfőn reggel hajtotta végre az első tömeges rakétatámadást Ukrajna kritikus infrastruktúrája ellen. Attól kezdve az agresszor folyamatosan növelte a támadások erejét, a legpusztítóbbat november 23-án jegyezték fel. A tél végére azonban – a pesszimista jóslatok ellenére – Ukrajna legtöbb régiójában sikerült megszabadulni a vészhelyzeti áramkimaradásoktól.

A mostani rakétatámadás „tömeges megtorló csapás” az oroszországi Brjanszki területen történt állítólagos terrortámadásokra válaszul – jelentette ki Ihor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője március 9-én, múlt csütörtökön tartott tájékoztatóján, amelyet a korrespondent.net idéz. Konasenkov szerint „Ukrajna katonai infrastruktúrájának kulcselemeit, a védelmi-ipari komplexum vállalatait, valamint az ezeket biztosító energetikai létesítményeket érte támadás”.

Az American Institute for the Study of War (ISW) szerint az oroszok valószínűleg csak az állami propagandacélok elérése érdekében indították 2023 eddigi legnagyobb rakétatámadását Ukrajna ellen.

„A Kreml valószínűleg szándékosan lőtt ki olyan rakétákat, amelyeket Ukrajna légvédelmi rendszere nem tudott elfogni, hogy eredményeket érjen el az orosz információs térben, annak ellenére, hogy az ilyen rakétákból egyre kevesebb van. [...] Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg azért használta fel a csekély rakétakészletet eredménytelen támadásokra, hogy megnyugtassa az orosz hadseregpárti és ultranacionalista köröket, amelyek túlnyomó többsége felszólította őt, hogy álljon bosszút a Brjanszk régióban történt incidensért” – áll az ISW jelentésében.

(szcs/bbc.com/ korrespondent.net)