Újabb per indul Janukovics ellen

2023. március 15., 18:40 , 1150. szám

Távollétében bírósági eljárás indul Ukrajnában Viktor Janukovics volt elnök ellen emberek államhatáron való illegális átjuttatásának megszervezése és dezertálásra való felbujtás miatt – jelentette a korrespondent.net a Legfőbb Ügyészség nyomán.

„A bíróság határozott a speciális bírósági eljárás lefolytatásáról in absentia (távollétében) Ukrajna volt elnökével és az Ukrán Állami Biztonsági Főosztály volt helyettes vezetőjével, az ukrán elnök biztonsági szolgálatának vezetőjével szemben” – áll a közleményben.

Emlékeztetnek, hogy 2014. február 23-án a volt elnök biztonsági szolgálatának vezetőjével és Oroszország képviselőivel együttműködésben kétszer is illegálisan lépte át Ukrajna államhatárát, és legalább 20 embert juttatott át rajta a szomszédos országba az orosz haditengerészet légi és tengeri járműveivel.

„Ugyanezen a napon a volt elnök az Oroszországi Föderáció Fekete-tengeri Flottája katonai egységének területén, a Kozacka-öböl térségében, Szevasztopol városában dezertálásra bujtogatta Ukrajna Állami Biztonsági Főosztályának katonáit, akik a személyes védelmének biztosításával kapcsolatos közvetlen feladatokat látták el” – közölte az ügyészség.

Az exelnököt személyek Ukrajna államhatárán történő illegális átjuttatásának megszervezésével és dezertálásra való felbujtással vádolták meg. Testőrségének korábbi vezetője esetében személyek Ukrajna államhatárán történő illegális átjuttatásának megszervezése és dezertálás a vád.

 (pszv/korrespondent.net)