Jövőre ismét lehet érettségi

2023. március 16., 11:37 , 1150. szám

A Legfelső Tanács Oktatási, Tudományos és Innovációs Bizottsága támogatta, hogy 2024-ben ismét megtartsák az elemi, általános, és középiskolák végzőseinek állami összegző attesztációját (DPA) – jelentette az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda életmódmagazinja Roman Hriscsuk képviselőre hivatkozva.

A törvénytervezet szerint a 4., 9. és 11. osztályt végzettek négy kötelező tantárgyból tennének vizsgát. Ezek az ukrán és az idegen nyelv (az orosz kivételével), a matematika és Ukrajna története.

„Ha a Legfelső Tanács elfogadja (a vonatkozó törvényjavaslatot – a szerk.), akkor a jövő évtől kötelező lesz a DPA, és ennek a négy tárgynak a letétele lesz a feltétele az iskola elvégzését igazoló szertifikát megszerzésének” – mondta el a képviselő.

A törvényjavaslat indoklásában szerepel, hogy célja és feladata „az oktatás minőségének, valamint a tanulás színvonalának javítása Ukrajna történetéből és idegen nyelvből a teljes általános középfokú oktatás minden szintjén”.

Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma a vizsgatárgyak számának csökkentését javasolja. A tárca egyebek mellett úgy véli, hogy a 4. osztályosok számára elegendő lesz ukránból és matematikából vizsgát tenni. A kilencedikeseknek ukrán nyelvből, idegen nyelvből, Ukrajna történetéből és matematikából kellene vizsgázniuk. A tizenegyedikeseknek ukrán nyelvből, Ukrajna történetéből kellene vizsgát tenniük, harmadik tárgyként pedig választhatnának az idegen nyelv és a matematika közül.

A törvényjavaslatot most első és második olvasatban is el kell fogadnia a Legfelső Tanácsnak.

Ismeretes, hogy 2022-ben és 2023-ban a biztonsági helyzet miatt Ukrajnában törölték a DPA-t. Idén a felsőoktatásba jelentkező 11. osztályosok három tárgyból írnak nemzeti multidiszciplináris tesztet (NMT): ukrán nyelvből, matematikából és egy szabadon választott tantárgyból.

(hk/life.pravda.com.ua)